Ruins and Remains

Matangi Quartet
Fri 19 Jan / 20:30
Fri 19 Jan ’24
20:30
  • Fri 19 Jan ’24
    20:30
    Nieuwe Kerk, The Hague

Het spel en de composities van pianist/componist Wolfert Brederode zijn altijd doorspekt met subtiele contrasten. Het is weinig pianisten gegeven zo herkenbaar te spelen en toch zo verrassend te zijn.

Ruins and Remains is een werk voor piano, drums/percussie en strijkkwartet en kan worden beschouwd als een muzikale contemplatie over de veerkracht van de mens. Hoewel het oorspronkelijke idee zijn wortels had in de herdenking van het einde van de eerste wereldoorlog ruim een eeuw geleden heeft dit project, in het licht van de recente ingrijpende gebeurtenissen, geleidelijk aan een breder- maar ook persoonlijker karakter gekregen. In Ruins and Remains vormen de groepsleden één veelkoppig wezen, waardoor de muziek veel meer is dan een duo van piano- en drums aangevuld met een strijkkwartet. Invloeden van jazz, minimal, klassieke muziek, folk- en contemporaine muziek vloeien op een natuurlijke wijze samen in dit genre-overschrijdende project. En rondom twee terugkerende hoofdmotieven ‘Ruins’ en ‘Remains’ wisselen melancholieke vergezichten, lyrische melodieën, abstracte klankvelden- en avontuurlijke improvisaties elkaar af in een eigenzinnig muzikaal universum. Ruins and Remains is Wolfert’s vierde album als leider voor ECM Records en is genomineerd voor de Edison Jazz 2023.

Weinigen is het gegeven met zo weinig noten zo sfeerbepalend te zijn” De Volkskrant


Het drama in Brederode's spel zit niet in de kracht van de aanslag of een excessief aantal noten maar in zijn weloverwogen verhaal”  NRC Handelsblad


A pianist who can traverse a beguiling range of seemingly understated yet potent mood and atmosphere” Jazz Journal

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

Credits

Matangi Quartet
Wolfert Brederode piano
Joost Lijbaart drums, percussie