Il ritorno d’Ulisse in patria

Dutch National Opera Academy & Residentie Orkest
Wed 26 Jun - Sun 30 Jun
Wed 26 Jun ’24
-
Sun 30 Jun ’24
 • Wed 26 Jun ’24
  19:30
  Conservatoriumzaal, Den Haag
 • Fri 28 Jun ’24
  19:30
  Conservatoriumzaal, Den Haag
 • Sun 30 Jun ’24
  14:15
  Conservatoriumzaal, Den Haag

Bestaat er zoiets als “a tragedy with a happy end”? 

Programme

Claudia Monteverdi, arr. Elena Kats-Chernin Il ritorno d’Ulisse in patria

Op het eiland Ithaka wacht Penelope wacht al twintig jaar op de terugkomst van haar man Odysseus. De Trojaanse Oorloog is voorbij, maar Odysseus laat op zich wachten. De kans dat hij levend terugkeert, wordt iedere dag kleiner. Voor Penelope is de tijd stil komen te staan. Terwijl iedereen om haar verder leeft, weigert zij zich neer te leggen bij het feit dat haar man misschien nooit meer terugkomt. Zelfs wanneer Odysseus uiteindelijk in het paleis verschijnt, lijkt het onmogelijk voor de twee geliefden om elkaar terug te vinden. Is een happy end nog mogelijk? 

Deze versie van Il Ritorno d’Ulisse in Patria speelt zich af in het grijze gebied tussen leven en dood, hoop en wanhoop, vertrekken en terugkomen, komedie en tragedie. De bewerking van Elena Kats-Chernin laat slechts een kleine rol voor de Goden over. Geen abstracte mythologie, maar een verhaal over echte mensen van vlees en bloed, over hun relaties en hun diepste angsten en verlangens. 

Il ritorno d’Ulisse in patria wordt gezongen en gespeeld door studenten van de Dutch National Opera Academy, de tweejarige masteropleiding voor de grootste talenten van Conservatorium van Amsterdam en Koninklijk Conservatorium Den Haag, aangevuld met studenten van het Amsterdamse en het Haagse conservatorium.

Credits

Sasha Scolnik-Brower conductor
Mart van Berckel director  
Rosa Schützendorf costume designer
Vera Selhorst set & lighting designer