Forgotten Land / No More Play, Petite Mort / Symphony of Psalms

The Norwegian National Ballet
The Early Works - 1978-1991 - Jiří Kylián
Wed 18 Jun and Thu 19 Jun
Wed 18 Jun ’25
and
Thu 19 Jun ’25
  • Wed 18 Jun ’25
    19:45
    Danstheater, Den Haag
  • Thu 19 Jun ’25
    19:45
    Danstheater, Den Haag

Van land dat wordt verzwolgen door de zee naar de vergeten taal van een onontdekt spel. Van de vergankelijkheid van het leven naar een overlevingskit voor het menselijk bestaan. In dit eerste deel van het bijzondere Jiří Kylián retrospectief voert het Norwegian National Ballet ons mee op een reis langs de wortels van de mensheid én die van de choreograaf.  

Het melancholische Forgotten Land is geïnspireerd door land dat langzaam wordt overgenomen door water en Edvard Munch’s schilderij The Dance of Life, waarin aan de waterkant een vrouw wordt afgebeeld in drie fases van haar leven. Het stuk symboliseert het komen en gaan in het leven en relaties, tot leven gebracht in de bewegingen van zes koppels op de muziek van Benjamin Brittens Sinfonia da Requiem. Met No More Play worden we meegevoerd in een choreografisch spel van lichaam, geest, geluid en licht in tijd en ruimte. Het is een spel waarvan de regels onbekend zijn en die gaandeweg geleerd moeten worden – een metafoor voor de essentie en onvermijdelijkheid van het leven.  

Gemaakt op de twee meest populaire sonates van Mozart, beschrijft Petite Mort op poëtische wijze de extase van seksuele gemeenschap. Het is een ervaring die in verschillende talen wordt beschreven als de ‘kleine dood’, het moment waarop we ons beseffen dat onze levens maar kort zijn. In prikkelende en indrukwekkende duels tussen danser en floret brengt Kylián een ode aan de eindigheid van ons bestaan. Afsluiter Symphony of Psalms verbindt het menselijke met het goddelijke. In een doorlopend aanzwellen en terugtrekken gaan de door een koor en orkest vergezelde dansers volledig op in de symfonie van Stravinsky.  

Cloakroom and drink  
Cloakroom and an intermission drink are included. If the event does not have an intermission, you will receive the drink afterwards.  

Ooievaarspas discount  
Ooievaarspas holders are eligible for a discount on the ticket price for this concert. To book tickets, we need to see your Ooievaarspas for registration purposes. Please contact our booking office to book your tickets.