Filip van Roe

Opera Ballet Vlaanderen

Tempus Fugit / FUTUR PROCHE
di 21 mrt 20:15
di 21 mrt '23
20:15
  • di 21 mrt '23
    20:15
    Amare, Den Haag
    Danstheater

Choreografen Johan Inger en Jan Martens brengen elk een voorstelling over de tijd, begeleid door intieme piano- en klavecimbelmuziek. FUTUR PROCHE van de Belgische topchoreograaf Jan Martens ging deze zomer  in het Festival d’ Avignon in première. Met vijftien dansers van het beroemde Opera Ballet Vlaanderen schets hij daarin alternatieven voor de toekomst. Omgekeerd zoekt Johan Inger in Tempus Fugit met Johann Sebastian Bach op een moderne piano naar hoop en troost in tijden van rouw om een verloren liefde.

Jan Martens fascineert en verontrust

Le Monde

De Belgische topchoreograaf Jan Martens (co-artistiek leider GRIP) is de komende seizoenen associate artist van Opera Ballet Vlaanderen. In FUTUR PROCHE bouwt hij met vijftien dansers, twee kinderen en klavecinist Goska Isphording aan een voorstelling over de nakende toekomst. Omgekeerd zoekt Johan Inger in Tempus Fugit met Johann Sebastian Bach op een moderne piano naar hoop en troost in tijden van rouw.

Na twee eerdere succesproducties vindt Martens opnieuw inspiratie in verrassend, hedendaags repertoire voor het eeuwenoude klavecimbel. Hiermee gewapend zoekt hij naar alternatieven voor alomtegenwoordige, duistere toekomstbeelden.

Na een première op de Cour d’honneur van het prestigieuze Festival d’Avignon volgt een internationale tournee. Hier presenteert Opera ballet Vlaanderen FUTUR PROCHE samen met Tempus Fugit van Johan Inger. Deze Zweedse choreograaf blies onze dansers en toeschouwers eerder al van hun sokken met B.R.I.S.A. Nu keert hij terug met Tempus Fugit: een indringende, gedanste verkenning van het rouwproces en de slijtende tijd op de hoopgevende klaviermuziek van Johann Sebastian Bach.

De pers over FUTUR PROCHE / Tempus Fugit

Jan Martens fascineert en verontrust
- Le Monde

Een choreografische storm van ongekende nauwgezetheid en delicatesse
- Radio France

Het is een voorstelling die schippert tussen chaos en harmonie, tussen intiem en magalomaan, tussen klassiek en hedendaags....
- De Morgen

Eindelijk de grote terugkeer van de Vlamingen
- Libération

De dansvoorstelling FUTUR PROCHE was afgelopen zomer een hoogtepunt van het prestigieuze theaterfestival in Avignon. Virtuoos begeleid door klavecimbelspeelster Goska Isphording onderzoeken choreograaf Jan Martens en de dansers van Opera Ballet Vlaanderen thema’s als identiteit en samenwerking.
- Het Parool

Lees hier de recensie uit Het Parool

 

Gratis inleiding
Voorafgaand aan de voorstelling, om 19.30 uur, kun je op vertoon van je voorstellingsticket in de Swing (maandag 20 maart) of de Spinoza foyer (dinsdag 21 maart) een inleiding bijwonen. De inleiding is gratis en op basis van beschikbaarheid.

Uitvoerenden

TEMPUS FUGIT

Compositie : Johann Sebastian Bach (1685-1750) Ferruccio Busoni (1866-1924)
Première: Basel, 26 september 2013
Choreografie, decor en kostuumontwerp: Johan Inger
Lichtontwerp: Peter Lundin
Oorspronkelijke productie: Ballett Basel
Piano: Albina Skvirskaya 

FUTUR PROCHE

Compositie: Dan Locklair, Erkki Salmenhaara (1941-2002), Pe¯teris Vasks, Anna S. Þorvaldsdóttir, Janco Verduin, Graciane Finzi, Aleksandra Gryka
Première: Cour d’honneur, Festival d’Avignon, 19 juli 2022
Choreografie: JanMartensKLAVECIMBEL: Goska Isphording
Decor: JorisvanOosterwijk
Lichtontwerp: Elke Verachtert
Kostuumontwerp: Joris van Oosterwijk en Jan Martens
Dramaturgie: TomSwaak
Repetitor: Tara Jade Samaya
Muziek: klaveciniste Goska Isphording

Deze voorstelling is te zien dankzij het Fonds Internationale Dans (FIND). Amare, Holland Dance Festival en Nederlands Dans Theater bundelen in dit fonds hun krachten met als doel spraakmakende internationale dansproducties in Amare te presenteren en Den Haag als de dansstad van Nederland te profileren.