DNOA met het Orkest van de Achttiende Eeuw

wo 18 jan - zo 22 jan
wo 18 jan '23
-
zo 22 jan '23

De Dutch National Opera Academy is een tweejarige masteropleiding voor zeer getalenteerde jonge operazangers, gericht op de integratie van zang en spel. Het is een samenwerkingsverband van het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Programma

Een opera van Haydn
Azione teatrali in due parti Hob.XXVIII:9 (1779)

What Price Confidence - Krenek
Chamber opera in nine scene for four singers and piano (1945)

Arianna a Naxos - Haydn
Cantata a voce sola Hob. XXVIb:2 (1789)

Met het Orkest van de Achttiende Eeuw

Uitgevoerd in het Italiaans (Haydn) en Engels (Krenek) met Nederlandse ondertiteling.

Sinds 1981 is het Orkest van de Achttiende Eeuw gespecialiseerd in de uitvoering van 18e en vroeg 19e eeuwse muziek op historische instrumenten. Zes tot acht keer per jaar reist het orkest door binnen- en buitenland en brengt het oude meesterwerken tot leven.

Over de werken

Het Haydn/Krenek drieluik van DNOA is een avond met enorm contrasterende opera’s – ronduit fascinerende verhalen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, en toch met verbluffend veel raakvlakken. Zowel Haydn als Krenek zijn muzikale verhalenvertellers bij uitstek, die in hun element zijn op het snijvlak van humor en drama.

In Arianna a Naxos rekt Hayn de grenzen van de dramatische expressie van een solocantate op tot het uiterste. Met genadeloze precisie peilt hij de diepte van de emoties van een verlaten vrouw, die tegen haar wil op een eiland gevangen gehouden wordt. Hoe ga je door, als de pijn te overweldigend is?

What Price Confidence is een Amerikaanse reisopera van Krenek, vol vermakelijke toevalligheden en met een vleugje noodlot. In duizelingwekkend tempo worden twee koppels in een filmische aaneenschakeling van scènes in de kritische fase van hun relatie gevolgd. Een affaire is spannend, maar wat als de bedrogenen vervolgens in elkaar de ware vinden?

In L’isola disabitata zijn twee zusjes door een wrede speling van het lot op een onbewoond eiland achtergebleven. Omgeven door wilde natuur hebben ze dertien jaar lang weten te overleven. De onverwachte redding leidt al snel een aaneenschakeling van complicaties. Met verrassend contrasterende virtuoze aria’s en prikkelende instrumentale solopassages neemt Haydn ons mee op een groot avontuur. Is na zo’n lange tijd in de wildernis een terugkeer naar de beschaving eigenlijk nog wel mogelijk?

Uitvoerenden

Kenneth Montgomery, dirigent
Michiel Dijkema, regisseur & set design
Mattijs van Bergen, costume design
Jaspar Nijholt lichtontwerp

Daan Boertien, piano
Peter Nilsson, fortepiano
Valentina di Taranto taalcoaching
Orkest van de Achttiende Eeuw