© Rahi Rezvani

From Here Now Far

NDT 1
HOLLAND DANCE FESTIVAL
do 8 feb - do 29 feb
do 8 feb '24
-
do 29 feb '24

Nederlands Dans Theater (NDT) en Complicité presenteren een nieuw werk van de bekroonde theaterregisseur Simon McBurney in samenwerking met Crystal Pite, associate choreograaf van NDT. Dit is het tweede werk uit een drieluik van samenwerkingen tussen deze wereldberoemde kunstenaars dat NDT tussen 2022 en 2025 presenteert, en de eerste keer dat McBurney een werk voor een dansgezelschap maakt.

Programma

Simon McBurney in collaboration with Crystal Pite nieuwe creatie
Sharon Eyal and Gai Behar Jakie
Gabriela Carrizo La Ruta

In zijn werk, neemt McBurney vaak afstand van lineaire verhalen en laat hij narratieven uit heden en verleden, feit en fictie door elkaar heen lopen. “Ik voel me van nature aangetrokken tot iets wat ik niet begrijp, want als je daarmee probeert om te gaan, opent dat een deur naar een andere wereld”, zegt McBurney.

Voor dit programma brengen we met genoegen Jakie van Sharon Eyal en Gai Behar terug, dat oorspronkelijk in mei 2023 bij NDT in première ging. Deze fascinerende en virtuoze choreografie voor een grote cast wordt begeleid door een soundscape gecomponeerd door Ori Lichtik. Het choreografenduo belichaamt een unieke bewegingsstijl die diepgeworteld is in de expressie van het lichaam. Hun werk wordt gekenmerkt door pulserende en hypnotiserende ritmes die werelden creëren die schijnbaar zowel ver in de toekomst alsook diep in het verleden bestaan. Samen hebben ze werk gecreëerd voor gezelschappen wereldwijd. In 2013 richtten ze hun eigen dansgezelschap L-E-V op.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

In een constante zoektocht naar kruisbestuivingen tussen dans, theater, kunst en leven, ensceneert Gabriela Carrizo krachtige, filmische werken waarin dansers worden uitgedaagd om zich in te leven in personages, wat een grote kwetsbaarheid van expressie vereist. In La Ruta (2022), Carrizo's tweede werk voor NDT, worden ruimte en tijd opgeschort en de toeschouwer uitgenodigd om een eigen verhaal te fabriceren uit een wereld van beelden. Bij het beschrijven van La Ruta citeerde Carrizo de dirigent T. Currentzis: “Het is heel moeilijk om een droom te beheersen, want als je hem beheerst, word je wakker. Wanneer je een droom onder controle krijgt, begrijp je dat je slaapt. Daarom moet je, om te dromen, onbeschermd zijn.”

Het nieuwe werk van Simon McBurney en Crystal Pite is een coproductie met Complicité.