© Lyodoh Kaneko

Geister Duo

Schubert
Februari Festival
vr 25 feb 16:00
vr 25 feb '22
16:00
  • vr 25 feb '22
    16:00
    Nieuwe Kerk, Den Haag
    Geweest

Schubert is de ongekroonde koning van de vierhandige pianomuziek. Het Geister Duo (winnaar ARD Music Competition 2021), bestaande uit David Salmon en Manuel Vieillard, brengt een prachtige selectie van bekende en minder bekende parels uit zijn oeuvre.  

Programma

Franz Schubert Sonate in Bes D617
Franz Schubert Allegro & Andante D968
Franz Schubert Variaties op een thema uit Hérolds opera ‘Marie’ D908
Franz Schubert Deutscher & Ländler D618
Franz Schubert Fantasie in f D940

programmawijzigingen voorbehouden

Uitvoerenden

Geister Duo David Salmon & Manuel Vieillard - piano 4-handig

Zo klinkt de sonate die Schubert schreef toen hij in de zomer van 1818 meegereisd was naar Zselis, het zomerverblijf van de familie van graaf Johann Karl Esterházy, thans in Slovakije, maar toen in Hongarije. Hij gaf er pianoles aan de twee jonge dochters van de graaf en de sonate is wellicht voor hen geschreven. De opening is nog een duidelijk eerbetoon aan Mozart, maar al vrij snel in de sonate komt Schuberts eigen stem naar boven.

Bijna tien jaar later schreef Schubert acht variaties op een thema uit de opera Marie van de nu volledig vergeten Franse componist Ferdinand Hérold. Hier laat hij het idioom van Mozart ver achter zich.

En natuurlijk kan in deze bloemlezing de grote Fantasie in f-klein niet ontbreken, volgens kenner Christopher Gibbs Schuberts beste en meest originele compositie voor quatre-mains. Het is een van die vele wonderen die Schubert in het laatste jaar van zijn korte leven verrichtte.

© Lyodoh Kaneko