De kunstwerken van Uit Het Gareel

Welkom op het Kunstenplein

Je staat op het Kunstenplein en waant je in een wereld van alternatieve realiteiten. Maar wat zie je hier nou precies? Hier leggen we het idee achter deze pop-up expo van het Haagse initiatief Uit Het Gareel aan je uit en we zetten de werken die je nu voor je ziet op een rijtje met een creator's note erbij. Zo krijgt wat je nu voor je ziet misschien wel een nieuwe lading. Loop eens rond en laat je inspireren door het werk van allerlei jonge kunstenaars. 

De expositie

In deze expositie staat het theater als symbool voor verbeelding en verbinding centraal. Het theater is een plek om samen te komen, waar dramatisch gedrapeerde doeken een nieuwe wereld blootleggen. De lijn tussen werkelijkheid en verbeelding vervaagt, bestaande kaders worden opengebroken en er ontstaat nieuwe ruimte. Ruimte voor nieuwe ideeën, fantasieën en een nieuwe realiteit. De expositie Alternative Realities van Uit Het Gareel toont de werken van een diverse groep jonge kunstenaars. Zij scheppen ieder op hun eigen wijze met hun werk een alternatieve realiteit. Van nieuwe perspectieven, alternatieve vormen van community, digitaal gecreëerde werkelijkheden, tot een hedendaags ritueel waarin magische objecten worden gevormd middels het hartritme.

Meer over Uit Het Gareel

Meer weten over het Haagse initiatief Uit Het Gareel? 

> Klik hier

Toelichting bij de kunstwerken

A sense of community door Anna Nunes
In het werk van Anna Nunes is de vrouwengemeenschap een nieuw thema, met een boodschap die juist nu van groot belang is. Juist nu we zo van elkaar verwijderd zijn geraakt door de noodmaatregelen van covid, de oorlog in Oekraïne en het strenge migratiebeleid. Nu de verkilling zo overweldigend is en de maatschappij uit elkaar dreigt te vallen heeft Anna het gevoel dat ze gezamenlijkheid moet tonen en een gevoel van gemeenschapszin moet opwekken. Want zoals ze het zelf zegt ‘Dat wij dat nu kwijtraken, wil niet zeggen dat het niet meer bestaat’.
Xenofossils door Erik Peters
Xenofossils is ontstaan uit een doorlopend onderzoek naar klimaat toekomsten, kunstmatige koraalriffen en postnatuurlijke landschappen. Het sculptuur presenteert een speculatieve toekomst met overblijfselen van menselijke pogingen om de wereldwijde ecologische crisis het hoofd te bieden. De keramische 3D-print onthult een waarheid die bestaat uit gereconstrueerde stukken koraal en bevraagt ​​bestaande dualismen die bestaan ​​in het menselijk begrip van natuur en cultuur.

In samenwerking met Funda Baysal, met dank aan Tetem.
Spectrum of Parhelion door Weronika Uyar
Dit werk is geïnspireerd door natuurlijk licht dat perceptie en het menselijke kleurenspectrum dikwijls in twijfel trekt. Het werk nodigt het publiek uit om onze eigen manier van kijken te onderzoeken. We geloven dat onze blik de waarheid in pacht heeft, maar van een afstand wordt het duidelijk dat we er een pareïdolisch‎e blik op na houden. We zijn altijd op zoek naar patronen en betekenissen.
Pigments & Vahria door Darien Brito
1. Pigments

Middels zijn werk Pigments onderzoekt Darien Brito kleur en ruimtelijke vervorming. Het resultaat is een abstracte weergave die het idee van een micro- of macro-omgeving oproept; van onbekende substanties tot nevelformaties. Code is het medium waar Darien Brito mee werkt. De werken worden in realtime gecodeerd met een oneindige output ten gevolge.

2. Vahria

Vahria is een zoektocht naar de breekpunten tussen twee en drie dimensies. Met het gebruik van bollen creëert Brito een spanning tussen vlakheid en diepte. gewone lichamen worden vervormd tot klodders en circles. Af en toe worden er driehoeken zichtbaar, een vorm die als fundamentele eenheid wordt beschouwd binnen de computer graphics.
TOTEM door Beer van Geer & Julie de Ruijter (Studio POCA)
Voor dit samenwerkingsproject van Julie de Ruijter (Studio POCA) & Beer van Geer bestuderen de kunstenaars het ritme van het menselijk hart. Ons hartritme is uniek en reflecteert tegelijkertijd ons continue transformerende aard; onze emoties, gevoel en verbinding met onze omgeving en natuurlijke ritmes.

Middels een combinatie van digitale technieken en intuïtieve tekeningen hebben de kunstenaars 16 unieke ritmen van hun naasten omgezet in persoonlijke totems. Samen vormen de totems een stam, welke de komende jaren wordt uitgebreid. Als bezoeker kun je namelijk zelf ook een totem laten maken van jouw hartritme. Achter elke ritme zit een verhaal, wat is jouw verhaal?
Alice in Wonderland, Royal Blue & Orange Orange door Celia Hadeler
1. Alice in Wonderland door Celia Hadeler

Alice in Wonderland laat de wereld zien van vervorming en fantasie. Wat is onze werkelijkheid en wat is onze perceptie? Deze roze gordijnen laten zien dat niet is wat het lijkt. Verdwaal en droom net als Alice.

2. Royal Blue door Celia Hadeler

Royal Blue met een petrol achtige kleur, laat een draperie op een voluptueuze en pompeuze manier zien. De vallenden plooien, stralen rust en sereniteit uit.

3. Orange Orange door Celia Hadeler

Kleur en nog meer kleur dat is ‘Orange Orange’. De vallende stof met een heldere lichtinval straalt een rijkelijke energie uit.