RO NOW: Sjostakovitsj 10

Residentie Orkest
za 11 feb / 20:30 - 21:50
za 11 feb ’23
20:30 - 21:50

Dompel je vanavond even onder in de symfonische muziek, met een shot of Sjostakovitsj. Tijdens RO NOW maak je kennis met topwerken, en geef je je weekend een bijzondere twist. Iedere editie vertelt de dirigent je kort meer over het stuk voor een diepere muziekbeleving. Vanavond laten we zien hoe Sjostakovitsj zijn muziek gebruikte om af te rekenen met Stalins angstbewind. 

Programma

Sjostakovitsj, Symfonie nr. 10

Dimitri Sjostakovitsj was een van Ruslands grootste meesters – een die geregeld in de clinch kwam te liggen met de dictator van de Sovjet-Unie. Na Stalins dood in 1953 schreef Sjostakovitsj zijn Tiende symfonie waarmee hij uiting gaf aan de jaren van angst, terreur en geweld. De opluchting die hij voelde nadat de censuur van Stalins angstregime werd opgeheven, vormde hij om in ijzingwekkend strijkerswerk en een overweldigend scherzo. Dirigent Daniel Raiskin helpt je kennismaken met deze klassieke meester.

RO NOW

RO NOW opent je oren, verruimt je blik en verdiept je smaak
Op deze avond dompel je je onder in de klassiekers. Een kort en krachtig concert geeft je een shot of symphonic. De dirigent vertelt in een beknopte introductie wat juist déze cellosolo bijzonder maakt, waarom de componist per se deze uitstap wilde maken, hoe precies deze passage alles veranderde. Een beleving die  je weekend een bijzondere twist geeft. Zonder pauze, maar met drankje en dj achteraf.

Credits

Residentie Orkest
Daniel Raiskin, dirigent