(c) Jan Hordijk

Muziek van de Maestro

Ciconia Consort
zo 6 feb 15:00
zo 6 feb '22
15:00
  • zo 6 feb '22
    15:00
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Het beroep van dirigent is vaak omgeven met een waas van raadselen en geheimzinnigheid. Het Ciconia Consort en Dick van Gasteren leiden je aan de hand van oude filmbeelden, anekdotes en prachtige onbekende meesterwerken door de mysterieuze geschiedenis van het dirigeren.

Programma

Jean Babtiste Lully - Marche Royal
Willem Mengelberg - Sinfonietta voor strijkorkest
Arthur Nikisch - Strijksextet, wereldpremière, reconstructie door Bert Mooiman
Richard Strauss - Intermezzo uit de opera capriccio André Previn, Portrait for string orchestra
Leonard Bernstein, uit West Side Story: One hand, one heart

Een spetterend, tot in de puntjes verzorgd ensemble.

Klassieke Zaken

Lange tijd was nauwelijks sprake van een scheiding tussen de dirigent en de componist. Componisten dirigeerden voornamelijk hun eigen werk. Toen Louis Spohr, Carl Maria von Weber en Felix Mendelssohn ook werken van andere componisten begonnen te dirigeren, werd een dirigent niet enkel meer gezien als maatslaander, maar als musicus en interpreet. Het beroep dirigent is sindsdien een feit.

Hans von Bülow en Arthur Nikisch waren in de tweede helft van de negentiende eeuw de eerste 'niet-componist-dirigenten'. Maar ook deze eerste 'echte' dirigenten 'bezondigden' zich nog aan het componeren en vaak niet met onverdienstelijk resultaat. Door hun persoonlijke ambities als dirigent verdwenen veel van hun werken in de vergetelheid. De compositie Portrait van jazzpianist en dirigent André Previn krijgt zijn Nederlandse première. Van Sinfonietta van Willem Mengelberg speelde Ciconia in 2019 de wereldpremière. Bijzonder spannend wordt de wereldpremière van het door Bert Mooiman gereconstrueerde strijksextet uit 1868 van de legendarische dirigent Arthur Nikisch.

Een bijzondere positie neemt Richard Strauss in. Hij was tijdens zijn leven even beroemd componist als dirigent en orkestleider. Met het prachtige Intermezzo uit de opera Capriccio eren we deze uitzonderlijke categorie. Beleef samen met Ciconia deze ontdekkingsreis naar onbekende en soms niet eerder uitgevoerde meesterwerken.

Uitvoerenden

Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren