© Marijke de Gruyter, Nicolien de Jong en Niek Kortekaas

Wolfgang, het wonderjong

Pieter Kramer / Theateralliantie & Theater Oostpool
do 26 jan - zo 29 jan
do 26 jan '23
-
zo 29 jan '23

Een sprankelende en muzikale voorstelling over Wolfgang Amadeus Mozart en zijn leven als kindster én recalcitrante puber. Met originele liedjes van Theo Nijland, gebaseerd op Mozarts muziek.

Kan ik er iets aan doen dat ik zo geniaal ben?

Wolfie

Na legendarische voorgangers als De gelaarsde poes, Hamlet en Lang & gelukkig maakt regisseur Pieter Kramer samen met schrijver Don Duyns een grootscheepse muziektheatervoorstelling vol rake noten, puberverlangens en hartstochtelijke vriendschappen. Bereid je voor op een nieuwe wereld met koetsen, paleizen, krankzinnige keizers en ongelooflijk hoge Sachertortes.

Het verhaal
Voortgestuwd door zijn muze Rita probeert Wolfgang de mooiste muziek te scheppen die ooit gehoord is, waarbij hij ontdekt dat de wereld soms een hel is en dan weer één grote, verleidelijke opera. Hoe ver push je je kind als het talent heeft? En wat zijn vervolgens de effecten op dat kind? Hoe schrijf je eigenlijk een supertof muziekstuk? En wat gebeurt er als vriendschap omslaat in jaloezie? Dat zijn de centrale vragen in Wolfgang, het wonderjong waarin we de vroegrijpe componist Wolfgang ‘Wolfie’ Mozart en zijn pubermattie Antonio ‘Tonnie’ Salieri volgen in hun tocht langs paleizen, studentenhuizen en muziekhallen. We volgen de ups en downs van een briljante vroegbloeier, die de steun van de mensen om hem heen hard nodig heeft om overeind te blijven. Zijn bijna even begaafde zusje Nannie, zijn dominante vader, het Weense hof, en vele studentenvrienden bevolken de achtbaanrit door het bijzondere bestaan van een brutaal fenomeen. Of, zoals hij door zijn manager wordt aangekondigd in de Weense Hallen: ‘Meine Damen und Herren! Is iedereen er klaar voor? Hier is hij dan! De sensatie van Salzburg! Het wonder van Wenen! De openbaring van Oostenrijk! Ladies and gentleman: Wolfie Amadeus!'

Pieter Kramer
De familievoorstellingen van Pieter Kramer zijn inmiddels een gekoesterde traditie in theaterland. Kramer en zijn team maakte deze producties vele jaren bij Theater Rotterdam (voorheen RO Theater). Nu zetten de theaters van Theateralliantie deze traditie voort met Theater Oostpool als coproducent.

"Een feest voor geest, oog en oor"
- Trouw ★★★★★

"Geweldige familievoorstelling"
"Aanrader"
"...tal van grappen en twisten"
- AD ★★★★★

"...laat kinderen met veel humor en op speelse wijze kennis maken met muziek van Mozart"
- Telegraaf ★★★ 1/2

"...hilarische scene waarin qua spelplezier en vakmanschap alles uit de kast wordt gehaald"
- Volkskrant ★★★

Deze voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.

Deze voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.

Uitvoerenden

Cast
Bart Rijnink, Sara Afiba, Ruth Sahertian, Jip Wassenberg, Dick van den Toorn, Alex Hendrickx, Jan-Paul Buijs, Lukas Smolders en Sidar Toksöz.

Creatives
Tekst - Don Duyns
Liedteksten - Theo Nijland
Muziek - Mozart
Regie - Pieter Kramer
Tekstdramaturgie - Dirkje Houtman
Productiedramaturgie - Madelon Kooijman
Eindregie - Pieter Kramer en Char Li Chung
Muzikale leiding - Boudewijn Ruigrok
Staging - Daan Wijnands
Regieassistent - Nick Fleuren
Decorontwerp - Niek Kortekaas
Lichtontwerp - Marc Heinz
Geluidsontwerp - Maarten Houdijk
Kostuumontwerp - Sabine Snijders
Ontwerp kap & grime - Cynthia van der Linden
Casting - Saskia Heerkens en A Million Faces
Producent - Theateralliantie & Theater Oostpool