De verzegelde Engel

Nederlands Kamerkoor
vr 3 feb 20:15 - 21:30
vr 3 feb '23
20:15 - 21:30
  • vr 3 feb '23
    20:15 - 21:30
    Nieuwe Kerk, Den Haag

NRC ★★★★★: "De Verzegelde Engel dompelt je een heerlijk uur lang onder in een sfeer van absoluut, hyper-expressief getoonzet geloof, waarin de koorstemmen beieren als kerkklokken en kwinkeleren als vogels."

 

Met het monumentale koorwerk 'De verzegelde engel' van de Russische componist Rodion Sjtsjedrin doet het Nederlands Kamerkoor onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra de concertzalen aan. Voor het werk in de stijl van de traditionele koorzang van de Russischorthodoxe kerk, werkt het koor samen met ster-dwarsfluitist Ana de la Vega, die in 2018 met haar debuutalbum wereldwijd de klassieke hitlijsten domineerde.

Programma

Rodion Sjtsjedrin - De verzegelde engel
Sergej Rachmaninov - Delen uit Liturgie van de heilige Johannes Chrysostomus

Rodion Sjtsjedrin liet zich inspireren door de novelle 'De verzegelde engel' van de Russische schrijver Nikolaj Leskov, over dorpsbewoners die een verzegeld icoon beschermen tegen de grijpgrage handen van de machthebbers. In de muzikale versie van Sjtsjedrin worden imposante koorklanken begeleid en afgewisseld door een even virtuoze als ontroerende dwarsfluitpartij.

'De verzegelde engel' is het jongste project in een reeks koorwerken uit de Russischorthodoxetraditie waarmee chef-dirigent Peter Dijkstra en het Nederlands Kamerkoor de concertzalen aandoen. Zo voerde het koor eerder Rachmaninovs Vespers en Schnittkes Concert voor koor uit – grootse koorwerken die net als het werk van Sjtsjedrin een onmiskenbare sfeer oproepen van lange pijen en bewierookte gewelven.

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra - chef-dirigent
Ana de la Vega - dwarsfluit