Spaanse Nachten met Pieter Wispelwey

Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
tapasconcert
za 18 feb / 20:15 - 22:35
za 18 feb ’23
20:15 - 22:35
  • za 18 feb ’23
    20:15 - 22:35
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Ciconia Consort en Pieter Wispelwey presenteren een door en door Spaans muziekprogramma met slechts één componist van het Iberische schiereiland; Joaquín Turina. Spaanse folklore, opzwepende ritmes, castagnetten en flamencodans inspireren al eeuwenlang componisten van over de hele wereld, zodat ook veel geëxporteerde Spaanse klanken uit Europa en Latijns Amerika de revue passeren.

Programma

Luigi Boccherini - La musica notturna delle strade di Madrid, Op.30 no.6
Joaquín Turina - La oración del torero
Aulis Sallinen - Nocturnal Dances of Don Juan Quixote voor cello en strijkorkest
Maurice Ravel (arrangement Rudolph Barshai) - Kwartet in F
Arturo Márquez - Danzon no.2   

 

 

een spetterend, tot in de puntjes verzorgd ensemble

Klassieke Zaken

De Italiaanse componist Boccherini schreef zijn mysterieuze strijkkwintet ‘La musica notturna’ als nostalgische herinnering aan zijn leven in het nachtelijk, bruisend Madrid. Het verhaal over de verstrooide ridder Don Quijote die in de 17e eeuw ten strijde trok tegen het kwaad en op zoek ging naar zijn geliefde Dulcinea, zette de Fin Sallinen aan tot het schrijven van de ’Nocturnal Dances of Don Juan Quixote’.

Het knotsgekke, humoristische werk lijkt meestercellist Pieter Wispelwey op het lijf te zijn geschreven. De Fransman Ravel werd duidelijk geïnspireerd door zijn Baskische moeder, die haar jeugd in Madrid doorbracht. Zijn strijkkwartet in F werd subliem georkestreerd door Rudolf Barshai.

Tenslotte voert Ciconia Consort u mee naar het temperament en de melancholie van het Zuid-Amerikaanse continent met ‘Danzón nr. 2’ van de Mexicaanse componist Arturo Márquez. 

Meer informatie www.ciconiaconsort.nl

Credits

Ciconia Consort
Dick van Gasteren - dirigent
Pieter Wispelwey - cello