© Sarah Wijzenbeek

Melodieuze kwartetten

Redon Pianokwartet
zo 2 apr / 15:00 - 16:35
zo 2 apr ’23
15:00 - 16:35
  • zo 2 apr ’23
    15:00 - 16:35
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Het Redon Pianokwartet bestaat uit vier jonge musici. Zij hebben elk een solocarrière én vinden elkaar in hun grote liefde voor de kamermuziek. Die zal zeker tot uitdrukking komen in dit programma met twee uitdagende ‘klassiekers’ voor pianokwartet van Mozart en Fauré. Deze werken omlijsten een strijktrio van de Brits/Bulgaarse componiste Dobrinka Tabakova. The Washington Post omschrijft haar muziek als ‘exciting, deeply moving’. Een uitstekend programma om kennis te maken met het Redon Pianokwartet. Wij kijken uit naar hun debuut in de Nieuwe Kerk.

Lees alvast het programmaboekje.

Programma

Mozart - Pianokwartet in Es KV493
Dobrinka Tabakova - Insight, voor strijktrio
Fauré - Pianokwartet nr.2 in g

De muziekuitgever Franz Anton Hoffmeister bestelde bij Mozart drie pianokwartetten. Na levering van het eerste kwartet (KV478) in 1785 deelde hij Mozart mee dat die het voorschot op zijn honorarium voor drie kwartetten mocht houden, op voorwaarde dat hij de beide andere kwartetten níet zou leveren. Hoffmeister vond het eerste kwartet namelijk te moeilijk en verwachte bij amateurmusici geen interesse voor deze muziek. Gelukkig liet Mozart zich niet van de wijs brengen en in juni 1786 voltooide hij zijn prachtige Pianokwartet KV493.

Honderd jaar later componeert Gabriel Fauré zijn Tweede Pianokwartet. In dit melodieuze werk verweeft Fauré enkele thema’s door de hele compositie. Hij is zeker geïnspireerd door Mozart, én door het feit dat zijn Eerste Pianokwartet tot de werken behoort die werden onderscheiden door de Académie des Beaux-Arts. Dobrinka Tabakova is geboren in Bulgarije en woont sinds haar elfde jaar in Londen. Daar raakt ze vertrouwd met muziek van componisten als Sofia Goebaidoelina en Giya Kantsjeli en werk van jazzpianist Keith Jarrett. Aan de Guildhall School of Music & Drama heeft ze compositie, piano en directie gestudeerd. In het werk Insight is Tabakova op zoek gegaan naar de eenheid binnen het strijktrio. ‘Het fascineerde mij om snaartechnieken te onderzoeken waarmee ik de klank van het trio zou kunnen transformeren naar een heel ander instrument. Dat verklaart dat er passages zijn waarin de klank van een accordeon of van een koperfanfare wordt gesuggereerd.’

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit concert. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren. 

Credits

Redon Pianokwartet
Pieter van Loenen - viool
Dana Zemtsov - altviool
Laura van der Heijden - cello
Alexander Ullman - piano