Divali lezing 2022

Nationale Divali Viering
zo 23 okt / 15:00 - 16:00
zo 23 okt ’22
15:00 - 16:00
  • zo 23 okt ’22
    15:00 - 16:00
    Amare Studio, Den Haag

De Nationale Divali-viering 2022 start dit jaar weer met de Divali lezing. Zoals gebruikelijk wordt de lezing ieder jaar verzorgd door een prominent uit het onderwijs, wetenschap, politiek, of kunst- en cultuur. Dit jaar wordt de lezing verzorgd door Prof. Dr. Sharda Nandram, hoogleraar Business & Spiritualiteit aan Nyenrode Business Universiteit en hoogleraar Hindoe-spiritualiteit en samenleving aan de VU in Amsterdam. 

Programma

15.00 - 16.00 | lezing in Amare Studio

16.15 uur | ontsteken diya en gebed met Vishnu Mahadew Panday.

16.45 uur | lampionnen knutselen en lichtjesoptocht naar Nieuwe Kerk (start vanaf traptribune op het Kunstenplein)

 

Aan het eind van de maand oktober worden de dagen korter, de nachten weer langer en neemt de duisternis het over van het licht. In deze periode vieren we Divali. Het is één van de belangrijkste feesten binnen het Hindoeïsme. Tijdens de viering worden lichtjes aangestoken, waardoor het hier in Nederland ook wel het lichtjesfeest wordt genoemd. 

De Divaliviering is bij uitstek de periode van bezinning. Een tijd waarin we inzien dat er licht is in in tijden van duisternis, het goede van het kwade zal overwinnen, we streven naar een hoger kennisniveau en naar bezinning en reflectie binnen het gezin. Divali is voor de 215.000 tellende Hindoestaanse gemeenschap (in Nederland) het belangrijkste feest van het jaar.

De Divali-lezing zal dit jaar worden uitgesproken door Prof. Dr. Sharda Nandram, hoogleraar Business & Spiritualiteit aan Nyenrode Business Universiteit en hoogleraar Hindoe-spirualiteit & samenleving aan de de VU in Amsterdam. *

Mevrouw Nandram zal zich vanuit haar functies als hoogleraar buigen over thema's als: wat mensen ten diepste drijft.En wat de impact daarvan is op ons leven in een bredere context van de samenleving en de wereld.

De Divali-lezing kent een reeks bijzondere sprekers variërend van premier Ruud Lubbers, minister Ernst Hirsch Balin tot burgemeester Wim Deetman. 

Om 16.15 uur ontsteken we gezamenlijk de diya en is er de mogelijkheid om gezamenlijk te bidden onder leiding van pandit Vishnu Mahadew Panday.

De lezing is gratis te bezoeken. Reserveren is verplicht. Bezoek ook aansluitend het Divali concert in de Nieuwe Kerk. Kaarten voor het concert kun je hier reserveren.

Over Prof. Dr. Sharda Nandram

Prof. dr. Sharda Nandram is hoogleraar Business & Spiritualiteit aan Nyenrode Business Universiteit. Zij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Entrepeneurship, Governance and Stewardship en doceert in het MBA-programma Onderzoeksmethoden. Naast haar hoogleraarschap aan Nyenrode werkt Sharda als hoogleraar Hindoe-spiritualiteit en samenleving aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Ze werd doctorandus zowel in de psychologie als economie en promoveerde binnen de vakgroep sociale psychologie aan de VU. Via haar beide hoogleraarsfuncties samen wil zij zich richten op het onderliggende centrale thema van wat mensen ten diepste drijft en de impact daarvan op ons leven in een bredere context van de samenleving en de wereld.

Ze heeft meer dan drie decennia advies- en ondernemerservaring opgedaan in de gezondheidszorg, het bank- en verzekeringswezen, bij de overheid, in het onderwijs en in de sportwereld. Sharda is oprichter van de concepten Integratieve Vereenvoudiging en Integratieve Intelligentie. Ze heeft veel gereisd en ervaring opgedaan door middel van consulting, onderzoek en onderwijs samenwerkingen in Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Azië. Sharda is geboren in Paramaribo en van Indiase afkomst, en voert verschillende onderzoeks- en onderwijsprojecten uit in India en een adviesproject in China.

 

Credits

De Nationale Divali Viering is een initiatief van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland( SHON), Sanatan Hindoe Parishad Nederland en Amare.

Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON) verzorgt in de G5 al meer dan 35 jaar basisonderwijs op hindoeistische grondslag.

Sanatan Hindoe parishad Nederland (SHPN)  is een vereniging met als doel het bevorderen van het Hindoeïsme in het algemeen en volgens de principes en uitgangspunten van de  Sanatan Dharm in het bijzonder, in het besef van het multiculturele en multireligieuze karakter van de  Nederlandse samenleving.