Cengiz Özkan

Masters of Anatolia
za 20 mei 20:15 - 21:45
za 20 mei '23
20:15 - 21:45
  • za 20 mei '23
    20:15 - 21:45
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Cengiz Özkan is de meester van de melancholie. Luister maar eens naar zijn inmiddels klassiek geworden CD Oh Instanbul. Terwijl Istanbul ook een bruisende, en hier en daar zelfs bijna oorverdovende stad is, liet Cengiz Özkan op Oh Istanbul de verstilde kant van de metropool horen, waarvan je de beelden herkent van het Istanbul zoals Orhan Pamuk de stad beschrijft. Cengiz Özkan komt met een ensemble van eminente instrumentale begeleiders.

Özkan specialiseerde zich op de saz en kreeg zijn eerste bekendheid toen hij, net nadat het Turkse kolonelsregime was verdreven, in 1989 voor de Turkse radio ging werken. Sindsdien bouwde hij in eigen land en internationaal een indrukwekkende carrière op, met spraakmakende albums als Kırmızı Buğday, Rood graan (1997), Ah Istanbul (2000) en In Saklarım Gözümde Güzelliğin, Ik houd je schoonheid in mijn ogen (2003). Het laatstgenoemd album werd geïnspireerd door de Alevitische troubadour-dichter-zanger Aşık Veysel (2003). Özkans CDs verschenen allemaal op het Kalan platenlabel, een vooruitstrevend label dat altijd oog had voor de diversiteit in de Turkse samenleving en dit combineerde met kwalitatief hoogstaande opnames en gedetailleerde documentatie, waaronder nog het prachtige Hayâlmest uit 2015.

Özkans muziek is stevig verankerd in de Anatolische folklore-tradities, maar hij is ook een vernieuwer. Enerzijds nam hij ook een CD op met de Turkse volksmuziekzanger Muharrem Temiz, in 2001, anderzijds, in 2018, ook met de meer rock-achtige zanger Hakan Altun. Hij componeerd ook geregeld muziek voor films en televisieseries, waarvan het Turkse publiek hem ook goed kent. Verder staat hij ook bekend als acteur, in de rol van een zanger in de misdaadserie Pusat.

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren. 

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

Wat is Masters of Anatolia? 

Masters of Anatolia is het nieuwe festival in de vorm van een serie concertavonden. Samen met acht vooraanstaande Nederlandse concertzalen, verspreid over het hele land, halen we de rijke muziekcultuur uit Anatolië naar Nederland. Het festival programmeert, zoals de naam het doet vermoeden, de toonaangevende meesterinstrumentalisten en vocalisten die hun muzikale inspiratie uit de Anatolische roots halen. 

Mede mogelijk gemaakt door Fentener van Vlissingen Fonds, Fonds Podiumkunsten en Stichting Dioraphte.

 

Brasserie Amare
Maak je bezoek compleet met een lunch of diner bij Brasserie Amare!

➤ Bekijk het menu en reserveer een tafel