© Rahi Rezvani

The Hole

NDT 1
vr 23 jun - za 8 jul
vr 23 jun ’23
-
za 8 jul ’23

Ohad Naharin wordt wereldwijd erkend als een van de meest innovatieve dansmakers van zijn generatie door zijn meeslepende choreografisch vakmanschap en inventieve vocabulaire. NDT kijkt er enorm naar uit om Naharins monumentale werk The Hole (2013) voor de tweede keer te presenteren, ditmaal in onze NDT Black Box, een intieme setting voor een klein publiek.

Programma

Ohad Naharin
THE HOLE

Na een uur verlaat de toeschouwer enigszins duizelig het pand. (…) Het is, ingeklemd tussen dansers voor en achter, een ongekend fysieke kijkervaring waar niemand ongevoelig onder kan blijven.

★★★★★ NRC Next over The Hole in 2018

Een avond met Ohad Naharin
Als de grondlegger van de bewegingstaal Gaga, wat zich ontpopte als een groeiende kracht binnen het grotere veld van bewegingspraktijken voor zowel dansers als niet-dansers, verrijkte en revolutioneerde Naharin de danswereld. Daarnaast is Naharin na 28 jaar nog steeds nauw betrokken bij de Batsheva Dance Company in Tel Aviv, waar zijn avontuurlijke, artistieke visie het repertoire blijft definiëren.

Het was nooit de bedoeling dat The Hole, oorspronkelijk gecreëerd voor Batsheva Dance Company, buiten Tel Aviv zou worden opgevoerd: “Toen ik The Hole creëerde, vertelde ik mijn team dat ze zich moesten voorbereiden op een werk dat nooit op tournee zou gaan, dat het nooit onze studio (waar we het opvoerden) zou verlaten”, zegt Naharin. “Het is productioneel te ingewikkeld, dacht ik. NDT bewees mijn ongelijk. Zij hebben voor elkaar gekregen wat voor ons onmogelijk was.” Het werk vereist een volledige transformatie van de ruimte, met in het midden een verhoogd podium, opgetrokken muren achter het publiek, en zelfs een metalen rooster dat aan het plafond wordt gehangen waarop dansers klimmen en waaraan ze hangen. Naharins spel met verschillende perspectieven grenst aan het filmische, waarbij alle dimensies van de ruimte worden benut. Naharin: “Als mij wordt gevraagd waar The Hole over gaat, is mijn eerste antwoord dat het werk over zichzelf gaat; over hoe alle elementen samenkomen om een collectief verhaal te creëren over de vluchtigheid van de waanzin, passie en fantasie van elke danser. (…) The Hole nodigt je uit om onderdeel te zijn van een bijzondere ruimte met zijn eigen codes.”

Bij dit evenement is op verzoek van de producent geen stapelkorting van toepassing.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

Brasserie Amare
Maak je bezoek compleet met een lunch of diner bij Brasserie Amare!

➤ Bekijk het menu en reserveer een tafel

Uitvoerenden

OHAD NAHARIN
Choreograaf


Ohad Naharin (Israël) is choreograaf en was artistiek directeur van het Batsheva Dance Company. Hij is mondiaal geroemd als een van de meest vooraanstaande choreografen voor hedendaagse dans. Sinds 1990, toen hij artistiek directeur van Batsheva Dance Company werd, leidt hij het gezelschap met een avontuurlijke artistieke visie en blies hij het repertoire nieuw leven in met zijn fascinerende danstaal. Naharin is ook de grondlegger van de innovatieve bewegingstaal Gaga waarmee hij zijn uitzonderlijke arsenaal aan bewegingstaal verrijkte en die voor een revolutie zorgde in de training van het gezelschap. Gaga is uitgegroeid tot een belangrijke stroming in trainingen voor dansers en niet-dansers.