(c) Canetty Clarke

Gardiner leidt Brahms

Koninklijk Concertgebouworkest
zo 15 mei / 14:15
zo 15 mei ’22
14:15

Kunnen we Brahms door zijn muziek beter leren kennen? Sir John Eliot Gardiner leidt het Concertgebouworkest in de Tweede symfonie en het Eerste pianoconcert met Stephen Hough.

Programma

Johannes Brahms Symfonie nr. 2
Johannes Brahms Pianoconcert nr. 1

 

Uitvoerenden

Koninklijk Concertgebouworkest
John Eliot Gardiner 
dirigent
Stephen Hough piano

Het programma biedt een intiem inkijkje in het leven van de nog jonge Brahms. Met het Eerste pianoconcert maakt de Brits-Australische pianist Stephen Hough zijn langverwachte debuut bij het Concertgebouworkest.

Het Eerste pianoconcert is de weerslag van een dramatische periode. Niet lang nadat het componistenechtpaar Robert en Clara Schumann de jonge Brahms leerden kennen, ondernam Robert Schumann zijn eerste zelfmoordpoging. Tijdens het langdurige compositieproces van wat Brahms’ Eerste pianoconcert zou worden overleed Robert. Het langzame middendeel werd door Brahms omschreven als een portret van Clara, met wie hij tot haar dood bevriend zou blijven.

Vele jaren later componeerde Brahms binnen enkele zomermaanden de vriendelijke, bijna zorgeloze Tweede symfonie. Hiermee schudde Brahms eindelijk de invloed van Beethoven definitief van zich af, overwon hij zichzelf en vestigde hij zijn reputatie. Het leven is mooi. Geen wonder dat de Tweede symfonie een gelukzalig gevoel achterlaat bij de luisteraar.