RO NOW: Stravinsky & Wantenaar

Residentie Orkest
vr 15 mrt / 20:30 - 21:50
vr 15 mrt ’24
20:30 - 21:50
  • vr 15 mrt ’24
    20:30 - 21:50
    Concertzaal

Tijdens een ongedwongen avond leer je in RO NOW de klassieke meesters op een heel nieuwe manier kennen. Met deze keer een avond vol verrassingen.

Dit concert maakt onderdeel uit van Festival Dag in de Branding.

Programma

Wantenaar Concert voor accordeon en orkest
Stravinsky Petroesjka (1947)

Tijdens RO NOW maak je kennis met topwerken, en geef je je weekend een bijzondere twist. Iedere editie vertelt de dirigent je kort meer over de werken voor een diepere muziekbeleving. Met deze keer een nieuw werk van de Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar en de wervelende muziek van Stravinsky: een avond vol verrassingen. Een première in Den Haag!

Mathilde Wantenaar schreef voor het Residentie Orkest en de Nederlandse accordeonist Vincent van Amsterdam haar Concert voor accordeon en orkest. De veelzijdige, Nederlandse componist schreef opera's, concerten, orkestwerken en voor zangers en koren. Haar stijl? Lyrisch, betoverend en eclectisch. Haar doel? Mensen raken met haar muziek. Vaste dirigent Anja Bihlmaier voert je daarna mee in de wervelende muziek van Stravinsky’s ballet Petroeskja. Het ballet is gebaseerd op een Russisch volkssprookje over liefde en jaloezie. Krachtige, kleurrijke muziek, die ook zonder ballet staat als een huis.

Inleiding
Voorafgaand aan het concert vindt een inleidend gesprek plaats rondom de vraag: Wat beweegt de componisten van Festival Dag in de Branding? Drie van hen gaan op de vooravond van het concert met elkaar in gesprek: gastcurator Mathilde Wantenaar én de beide composers-in-residence van Festival Dag in de Branding, Guzmán Calzada Llorente en Myrto Nizami. Guzmán zal in juni zijn residency van twee jaar afsluiten met een groot werk voor Ensemble Modelo62, waarin hij hedendaagse instrumenten tegenover instrumenten uit de barok plaatst. Vanavond geeft hij vast een voorproefje van dit intrigerende concept. Myrto begint juist net aan haar traject en stelt zichzelf voor aan het publiek: wat zijn haar plannen? Mathilde vertelt over de keuzes die zij maakt als componist, maar ook als gastcurator van deze festivaleditie.

Gratis inleiding
Voorafgaand aan het concert, om 19:15 uur, kun je op vertoon van je voorstellingsticket een inleiding in de Swing bijwonen. Mathilde Wantenaar gaat in gesprek met twee andere jonge componisten. Meer informatie over deze inleiding vind je hier.

Ooievaarspaskorting

Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

Onderdeel van:
RO NOW

Uitvoerenden

Anja Bihlmaier chef-dirigent
Vincent van Amsterdam accordeon