Anja Bihlmaier met Schuberts Onvoltooide

Residentie Orkest
zo 14 apr / 14:15 - 16:00
zo 14 apr ’24
14:15 - 16:00
  • zo 14 apr ’24
    14:15 - 16:00
    Concertzaal

De adembenemende Onvoltooide symfonie van Schubert en Beethovens heroïsche Vijfde pianoconcert, bijgenaamd Keizer. Een middag om naar uit te kijken.

Programma

Stravinsky Dumbarton Oaks
Schubert Symfonie nr. 8 ‘Unvollendete’
Beethoven Pianoconcert nr. 5 ‘Keizer’

Beethovens Vijfde pianoconcert is magistraal. De grandeur van het werk past bij de eerste ontmoeting van twee muzikale grootheden: chef-dirigent Anja Bihlmaier en meesterpianist Steven Osborne. Met het Residentie Orkest doen ze vanavond het Keizerconcert zijn naam eer aan. Een andere componist uit Wenen laat ook van zich horen: Franz Schubert. Zijn Achtste symfonie staat bekend als de Unvollendete. Schubert maakte immers maar twee delen. Of er meer kwam weten we niet. Maar wat er is, is absoluut muziek van een ongekende schoonheid. De Schotse meesterpianist Steven Osborne speelt met alle grote orkesten van de wereld en won tal van prijzen.

Het Keizersconcert heeft alles om zijn veelzijdigheid door te laten klinken: vrolijk en virtuoos onstuimig, maar ook dromerig en meditatief. De Beethoven-vertolkingen van de wereldbefaamde pianist zijn dan ook vlammend waar nodig, tot tranen toe ontroerend in de langzame delen. Voor Dumbarton Oaks ‘leende’ Igor Stravinsky muziek van Bach. Zie het als een eerbetoon aan het genie Bach. Stravinsky deed daar zelf dan ook helemaal niet moeilijk over. Hoeft ook niet: uiteindelijk wist hij het werk onmiskenbaar Stravinsky-jazzachtig te laten klinken.

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

Uitvoerenden

Anja Bihlmaier dirigent
Steven Osborne piano