© Peter Putters

Tula Leeft!

Izaline Calister
Keti Koti
za 1 jul / 20:30 - 21:45
za 1 jul ’23
20:30 - 21:45
  • za 1 jul ’23
    20:30 - 21:45
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Tula leeft! is een muzikaal college door Izaline Calister. Ze neemt je mee naar het Curaçao van vroeger en nu aan de hand van archiefstukken, filmfragmenten, verhalen en muziek. Een vertelconcert waarin het leven van Tula wordt gedeeld en gevierd.

Tula leeft! is een muzikaal college door Izaline Calister. Ze neemt je mee naar het Curaçao van vroeger en nu aan de hand van archiefstukken, filmfragmenten, verhalen en muziek. Een vertelconcert waarin het leven van Tula wordt gedeeld en gevierd.

Tula was leider van de grootste opstand tegen slavernij op Curaçao. In 1795 lieten de tot slaaf gemaakten van plantage ‘Kenepa’ hun eigenaar weten niet meer voor hem te willen werken en bevrijdden de mensen die eerder door hem en de andere plantage-eigenaren gestraft en opgesloten waren. Tula vond dat iedereen op Curaçao het recht had op vrijheid en dat de slavernij moest worden afgeschaft. Tot slaaf gemaakten van omliggende plantages en vrije zwarten sloten zich bij hem aan. Na een paar weken werd Tula door verraad en omkoping gearresteerd en vervolgens zeer wreed terechtgesteld, waarmee de opstand eindigde.


Tula warda, no wak ahinda
Ya ku nos tin algun kos di drecha
Kere ku nos ta trahando duru

(vertaling) 
Tula wacht, kijk nog niet
Er is nog veel te verbeteren
Maar geloof me, we werken er hard aan

Uit: ‘Tula warda’ van Rignald Recordino

De opstand markeert het begin van de vrijheidsstrijd op Curaçao, vele jaren voordat de slavernij door Nederland bij wet verboden zou worden. Tula werd het symbool van het verzet tegen de slavernij en tegen de Nederlandse overheersing. In 2010 werd hij op Curaçao uitgeroepen tot nationale held.

Tula leeft! in de muziek, in de mensen, in de bewogen geschiedenis en in de veelkleurige diversiteit van het prachtige eiland Curaçao.

 

Deze voorstelling is onderdeel van ons Keti Koti programma.

 

Bij dit evenement is op verzoek van de producent geen stapelkorting van toepassing.

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

 
Brasserie Amare
Maak je bezoek compleet met een lunch of diner bij Brasserie Amare!

➤ Bekijk het menu en reserveer een tafel

Credits

Izaline Calister Zang en verhalen
Thijs Borsten Piano
Pernell Saturnino Percussie

Rijk Jacobs Geluidstechnicus
Thijs Borsten Concept en beeld
Leoni Jansen Regie-adviezen
Victor Modderkolk Research
Peter Putters Foto
VMGV Grafische vormgeving