A FORSYTHE EVENING ©Rahi Rezvani

A Forsythe Evening

NDT 1
do 7 dec - za 16 dec
do 7 dec ’23
-
za 16 dec ’23

William Forsythe vernieuwde de danswereld en staat wereldwijd bekend om zijn dynamische benadering van de kunstvorm. Forsythes interesse in choreografische structuren vormt de basis van zijn omvangrijke oeuvre: “Ik blijf proberen te begrijpen hoe de term choreografie, in welke omstandigheid dan ook, zich kan manifesteren.”

Programma

William Forsythe:
12 N
Of Any If And
One Flat Thing, reproduced

Na slechts een korte reeks aan voorstellingen tijdens COVID-19, kijkt NDT ernaar uit om dit programma, dat de lange relatie van het gezelschap met Forsythe nieuw leven inblaast, opnieuw te presenteren. NDT 1 danst Of Any If And, 12 N, gemaakt voor het gezelschap in 2021, en One Flat Thing, reproduced. De werken worden begeleid door muziek van Forsythes vaste componist Thom Willems.

12 N (2021) is een vernieuwde versie van het bestaande ‘a capella’ kwartet N.N.N.N. waarin het gewicht van ledematen en hun choreografische tijdsbepalingen die daaruit voortvloeien, worden onderzocht. De akoestische begeleiding komt van de dansers zelf, waarbij alle twaalf dansers voor hoorbare ritmes zorgen en samen de verantwoordelijkheid dragen om hun eigen ademhalingsmuziek in stand te houden. 12 N is een prachtig voorbeeld van Forsythes latere stijl, waarin facetten van contrapunt worden verkend die voortkomen uit intense onderlinge verbanden tussen de dansers.

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

Of Any If And (1995) is een intiem en virtuoos duet waarin een koppel wordt omringd door twee verschillende vormen van taal. De eerste taal is een reeks raadselachtige zinnen die door twee acteurs wordt uitgesproken achterin het toneel. De tweede vormentaal bestaat uit kleine panelen met tekst die naar het podium afdalen, met daarop fragmenten uit Lucretius’ On the Nature of Things waarin hij de ontbinding van een lichaam beschrijft. Dit is een van de werken die Forsythe maakte na de dood van zijn vrouw in 1994. Het duet belichaamt een forensische intensiteit in een poging van de dansers om zich te verweven met de klassieke ballettechniek en tegelijkertijd het gebruikelijke kader ervan te deconstrueren.

Ondanks de gevaarlijke stortvloed aan dansers die zich meedogenloos rond metalen tafels bewegen, is One Flat Thing, reproduced (2000) eigenlijk een heel doelgericht werk in Forsythes onderzoek naar een contrapuntische structuur. Het werk bestaat uit de interactie van drie organisatorische systemen: talrijke individuele choreografieën, verschillende cues, en complexe afstemming van bewegingen. Ondanks de beperkte ruimte, biedt het doolhof van tafels ook de mogelijkheid om in drie lagen – boven, onder en naast de tafels – handelingen te creëren.