1984

New European Ensemble
do 28 okt / 20:00
do 28 okt ’21
20:00
  • do 28 okt ’21
    20:00
    Concertzaal, Den Haag
New European Ensemble presenteert de première van de voorstelling 1984 met klokkenluider Edward Snowden en acteur Boris van der Ham gebaseerd op het gelijknamige boek van George Orwell.

Programma

1984 (wereldpremière) - muziek van Mihkel Kerem en tekst van George Orwell

LET OP: Om toegang te krijgen tot deze voorstelling dient u in het bezit te zijn van een geldig coronatoegangsbewijs. Meer informatie vindt u hier.

Estse componist Mihkel Kerem schreef voor NEuE een ensemblestuk geïnspireerd op de roman. Filmmaker Gijs Besseling maakte een bijbehorende film waarin musici uit het ensemble het verhaal van Orwell uitbeelden verbonden aan hun rol in het muziekstuk. Vertellingen uit de roman van Orwell worden geacteerd door Boris van der Ham met toelichting door Edward Snowden. Snowden deed de onthulling over de Amerikaanse NSA en de mate waarin de communicatie van gewone burgers wordt onderschept en afgeluisterd. Volgens Snowden: "Increasingly we lose our seat at the table and our ability to steer the future and all of these processes begin from the corruption of language which was Orwell's greatest fear."

De toenemende mate waarin onze persoonlijke communicatie wordt onderschept en opgeslagen door bedrijven en overheden bewijzen de relevantie van 1984 in onze tijd. De technologische vooruitgang maak het mogelijk om ons onder toezicht te houden en is niets minder dan een stap in de richting van de Orwells dystopie. Over de filmversie schreven de critici: "A massively powerful piece…the playing is superb…a superb telling of Orwell's story." -Musical America

Credits

New European Ensemble
Willem Stam, cello solo
George Orwell, tekst
Mihkel Kerem, componist en dirigent
Edward Snowden, presentatie
Boris van der Ham, acteur
Gijs Besseling, film
Emlyn Stam, regie