Zürcher Hochschule der Künste © Andreas Etter

Holland Dance Festival Gala

Future of Dance
HOLLAND DANCE FESTIVAL
wo 24 jan / 20:15 - 22:30
wo 24 jan ’24
20:15 - 22:30
  • wo 24 jan ’24
    20:15 - 22:30
    Danstheater, Den Haag

Feestelijk, eenmalig en bruisend van levenslust en energie: het Holland Dance Festival opent zijn negentiende editie met een bijzonder verrassingsgala. Onder de titel Future of Dance zoomt het festival dit keer volledig in op jong danstalent en worden de sterren van de toekomst gepresenteerd. Tijdens dit gala treden maar liefst drie van de beste juniorengezelschappen die de wereld telt voor u op. 

Het eerste ensemble, Ailey II uit New York, is dit jaar een van de hoofdgasten en geeft met zijn deelname aan het festival het startschot voor de viering van zijn vijftigste verjaardag. De groep werd in 1974 opgericht door de Amerikaanse choreograaf en visionair Alvin Ailey en was daarmee, wereldwijd, een van de eerste juniorenensembles. Ailey wist én bewees dat zijn jonge, virtuoze, veelal Afro-Amerikaanse dansers net zoveel, en soms zelfs nog meer succes weten te oogsten als het ‘hoofdgezelschap’: het door Holland Dance Festival in 2019 met daverend succes gepresenteerde Alvin Ailey American Dance Theater. 

Adembenemend 

Ook maak je tijdens dit gala kennis met de internationale toptalenten van de twee belangrijkste Nederlandse juniorengezelschappen, die dit seizoen ook beide een jubileum vieren. De Junior Company van Het Nationale Ballet bestaat inmiddels tien jaar en heeft sindsdien alle verwachtingen overtroffen: meer dan de helft van de dansers van ‘hoofdgezelschap’ Het Nationale Ballet zijn voormalige junioren en tien van hen bekleden nu zelfs al de positie van solist. NDT 2, het tweede gezelschap van Nederlands Dans Theater, is met 45 jaar het oudste juniorensemble van ons land. Het heeft zich de afgelopen decennia bewezen als een groep die – gezien haar adembenemende dansers – niet alleen beslist niet onderdoet voor NDT 1, maar die met haar frisse, sprankelende karakter juist nog een extra dimensie aan de Danstheater-magie toevoegt. 

Jiří Kylián Ring 

Behalve de drie juniorengezelschappen zie je tijdens Future of Dance ook optredens van jonge toptalenten van enkele toonaangevende internationale dansvakopleidingen. Tevens vindt tijdens het gala de uitreiking plaats van de prestigieuze Jiří Kylián Ring, die wederom zal gaan naar iemand die de laatste jaren – of al langer – een inspirerende en onmisbare bijdrage aan de dans in Nederland heeft geleverd. 

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.