Bowie Verschuuren

Spectrum

Schweigman& (16+)
za 18 dec / 13:00
za 18 dec ’21
13:00
  • za 18 dec ’21
    13:00
    Amare Studio, Den Haag

Hoe intens kan je kleur beleven? Kleur als iets waar je niet alleen naar kijkt maar waar je helemaal in ondergedompeld wordt? Amare en Todays Art presenteren samen deze bijzondere installatie van Schweigman&.

De ruimtelijke installatie Spectrum van Schweigman& maakt kleur tastbaar en voelbaar. Ontvlucht het alledaagse leven, laat je vol overgave achterover vallen in het zwarte gat en ontwaak in een eindeloos spectrum. Na deze totaalervaring keer je met een frisse blik terug in het leven van alledag. Deze bijzondere installatie is gedurende de hele kerstperiode te zien in de Amare Studio.

Kleur voelbaar maken
Spectrum is gecreëerd in samenwerking met ruimtelijk vormgever Cocky Eek. Spectrum begint vanuit de vraag: hoe kunnen we het kleurenspectrum fysiek voelbaar maken? De ervaring is vormgegeven vanuit een samenwerking met Matthijs Munnik, een lichtkunstenaar met een buitengewoon gevoel voor kleur, en componist Yannis Kyriakides (Val) die de geluidscompositie een ruimtelijke ervaring laat zijn.

Over Spectrum
Je kunt de lichtinstallatie 3x per dag (overdag) komen ervaren in de Amare Studio van 16 december t/m 2 januari. De installatie is zonder performers. Per tijdslot worden maximaal 14 personen toegelaten in de zaal en worden de coronamaatregelen gevolgd.

Over Boukje Schweigman
Schweigman& weet al zeventien jaar een universele, menselijke snaar te raken. In een wereld boordevol prikkels en informatie dreigen we het contact te verliezen met misschien wel ons belangrijkste kompas: ons lichaam. Het werk van Schweigman& zet de zintuigen op scherp, laat je waarnemen met je hele lichaam en vergroot zo de betrokkenheid op de wereld om je heen.

Fenomenologische werkwijze
Regisseur Boukje Schweigman heeft in de loop der jaren een unieke, ‘fenomenologische’ genoemde manier van werken binnen de podiumkunsten ontwikkeld. Deze werkwijze is geworteld in de traditie van de abstracte mime en stelt de zintuiglijke ervaring centraal: “Bij het maken van een voorstelling verdiepen we ons in een fenomeen (aarde, ronddraaiende wieken, de valbeweging, de draaibeweging, de huid), tasten het af en gaan ermee aan de haal binnen improvisaties. Vervolgens nemen we afstand en analyseren we wat het materiaal bij ons oproept, welke scenes kunnen ontstaan. Dit proces herhalen we en zo dringen we langzaam door tot de kern, laag voor laag, om te ontdekken welk ‘verhaal’ zich aandient, welke wijsheid we kunnen pakken. We hoeven geen wonderen te creëren, enkel de zintuigen te openen voor de wonderen die er al zijn."

De performance is helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, mensen met ernstige rug- en nekklachten of ernstige evenwichtsproblemen en mensen die last hebben van tinnitus. Leeftijd: 16+.

Buiten de algemene COVID-19-richtlijnen geldt hier het volgende: omdat het tijdens deze installatie noodzakelijk is dat publiek zich binnen 1,5 meter afstand van elkaar bevindt, zijn er maatregelen genomen om deze voorstelling veilig te bezoeken. Zo worden er mondkapjes verstrekt en wordt er plexiglas geplaatst. 

De presentatie in Den Haag is een samenwerking van Amare met Todaysart

“De intense kleursensaties zetten aan tot uiteenlopende associaties'” **** NRC

“Je wordt losgeweekt uit het alledaagse leven, elk besef van tijd verdwijnt” **** Trouw

"Spectaculair spel met licht en klank" **** Volkskrant

Credits

Cocky Eek
Cocky Eek maakt lichtgewicht ruimtelijke composities. De fysieke ervaringen van haar ruimtelijke werk, geven vaak de suggestie van vliegen, zweven of hersenstilte.

Mathijs Munnik
Lichtkunstenaar Munnik maakt audiovisuele installaties en performances. In zijn werk creëert hij sensorische ervaringen van fenomenen die normaal buiten de waarneming vallen.

Yannis Kyriakides
De gelauwerde componist Kyriakides (Val 2019) combineert conventionele muziekinstrumenten met elektronische geluiden en digitale media. Hij maakt van zijn composities vaak een ruimtelijke ervaring.

concept: Boukje Schweigman, Cocky Eek, Matthijs Munnik
directed by Boukje Schweigman
design: Cocky Eek
light design: Matthijs Munnik
music: Yannis Kyriakides
set construction: Merijn Versnel, Hein Drost, Guido Bever
technical managment: Jurr van Diggele, Marco Steenks
directing assistent: Anemone Oostvriesland
production: Yola Parie
producer: Rachel Feuchtwang
production management: Puck Mathot
coordination press & publicity: Lonneke Laurant producing assistant Sanne Olijerhoek

Spectrum is in Den Haag te zien dankzij een samenwerking van Amare en Todaysart in coprorductie met het We Are Europe netwerk.