©Susie Knoll

Brahms 1

Residentie Orkest
vr 28 mrt / 20:15
vr 28 mrt ’25
20:15
  • vr 28 mrt ’25
    20:15
    Concertzaal

Na twee decennia in de maak straalt Brahms Eerste symfonie vastberadenheid uit, een ode aan Beethoven met een eigen identiteit. Saint-Saëns’ Egyptische pianoconcert betovert.

Programma

One Minute Symphony
Debussy Danse sacrée et danse profane
Saint-Saëns Pianoconcert nr. 5 ‘Egyptische’
Brahms Symfonie nr. 1

 

Meer dan twintig jaar deed Johannes Brahms erover om zijn Eerste symfonie af te ronden. Steeds opnieuw hield hij de muziek tegen het licht, en smeedde, poetste, kneedde tot hij zelfverzekerd wist: ik ben waar ik zijn moet. Onder de schaduw van Beethoven, zijn voorganger, vandaan; maar ook zonder hem de rug toe te keren.

De Eerste symfonie is een van de favoriete muziekstukken van vaste gastdirigent (en toekomstig chef-dirigent van het Residentie Orkest) Jun Märkl. Brahms gebruikte een verscheidenheid aan akkoorden, modulaties en contrapunten om de symfonie een rijke en subtiele klank te geven, die soms verrassend en onverwacht was. Even fascinerend is het mysterieuze en diepe Egyptische pianoconcert van Camille Saint-Saëns. Je hoort het kabbelende water van de Nijl, de kwakende kikkers en de zingende bootsmannen. Uitgevoerd in prachtig mooie klankkleuren en een rijkheid aan ritme door pianosolist Dejan Lazić – een graag geziene gast bij het Residentie Orkest. De avond opent met de fascinerende klanken van Debussy met Mathilde Wauters, soloharpiste van het orkest.

Garderobe en drankje 
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.  

Ooievaarspaskorting 
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.   

Onderdeel van:
Symphonic Friday - Small
Symphonic Friday - Extra Large

Credits

Jun Märkl dirigent
Dejan Lazic piano
Mathilde Wauters harp