Figures in Extinction

NDT 1
vr 7 feb - za 1 mrt
vr 7 feb ’25
-
za 1 mrt ’25
We leven in een tijdperk van uitsterving. Zullen we ooit in staat zijn om te benoemen wat we kwijtraken? Wat betekent het om getuige te zijn van een geweld waarvan we zowel dader als slachtoffer zijn?

Programma

Crystal Pite en Simon McBurney: WERELDPREMIÈRE
NDT en Complicité presenteren een nieuw avondvullend werk van Crystal Pite en Simon McBurney

Associate choreograaf Crystal Pite en Artistiek directeur van Complicité Simon McBurney, ieder op een ander continent, wisselden ideeën uit over zowel hun angsten als hun voorzichtige hoop voor onze tijd. Hun proces is gebaseerd op een rijke en verrassende verzameling van bronnen: van het geluid van smeltende ijskappen tot de luide protesten van klimaatontkenners, van neurowetenschapscolleges over het brein tot het kakofonische gekakel van Instagram influencers.

Over een periode van vier jaar hebben de twee wereldberoemde kunstenaars samen drie werken voor NDT 1 gecreëerd, elk ontwikkeld in reactie op het vorige. Figures in Extinction [1.0] confronteert ons met alles dat stervende is op onze planeet, terwijl [2.0] een indringend onderzoek is naar onze behoefte aan verbinding in een verdeelde wereld. Het derde en laatste werk zet deze interdisciplinaire uitwisseling voort, met een wereldpremière in het Verenigd Koninkrijk tijdens het Manchester International Festival in februari 2025. Dit werk biedt een sprankje licht in de duisternis voor waar we – gezamenlijk, spiritueel en vol van verbeelding – mogelijk naartoe gaan.

Dit is een coproductie met Complicité.

Inleiding
Voorafgaand aan alle voorstellingen vindt om 19:00 een inleiding plaats in de Spinozafoyer.