© Simon Buchou

Simply Quartet, Geister Duo, Tinka Pypker e.a.

Schubert, Reimann
Februari Festival
wo 23 feb 20:00
wo 23 feb '22
20:00
  • wo 23 feb '22
    20:00
    Nieuwe Kerk

Schubert, meester van het vierhandige pianospel, was de eerste die van de piano het huisorkest van de burgerij maakte. Zijn quatre-mains-stukken zijn allesbehalve onderhoudende liflafjes. 

Programma

Franz Schubert Allegro in a D947 ‘Lebensstürme’
Franz Schubert Grand Rondeau in A D951
Franz Schubert/ Aribert Reimann 'Mignon' voor sopraan en strijkkwartet
Franz Schubert Strijkkwartet Nr. 15 in G D887

programmawijzigingen voorbehouden


Uitvoerenden

Tinka Pypker sopraan 
Simply Quartet
Geister Duo
David Salmon & Manuel Vieillard, piano 4-handig
Jeroen Dupont &
Andrej Roszyk viool
Takehiro Konoe altviool
Emanuele Silvestri cello

Het groot opgezette Allegro in a-klein dat Schubert in zijn laatste levensjaar schreef, was mogelijk als eerste deel van een sonate bedoeld. Anton Diabelli, die het stuk in 1840 publiceerde, gaf het de suggestieve titel Lebensstürme. Het Grand Rondeau in A-groot werd geschreven in het zelfde jaar, en zou wel eens het tweede deel van de sonate geweest kunnen zijn. 

De Duitse componist Aribert Reimann bewerkte in 1995 vier van Schuberts talloze Mignon-liederen, op tekst van Goethe, voor sopraan en strijkkwartet. Hij voorzag de liederen van overgangen, een korte inleiding en een naspel, waardoor de cyclus één geheel vormt. Reimann vertaalde de pianobegeleidingen op magistrale wijze in Schuberts eigen late strijkkwartetidioom, zodat de overgang naar het laatste stuk op het programma, Schuberts laatste strijkkwartet, als vanzelf gaat.