© Marco Borggreve

Tinka Pypker, Jelmer de Moed, Jeroen Dupont, e.v.a.

Schubert, Schubert/Dünser
Februari Festival
do 24 feb 20:00
do 24 feb ’22
20:00
  • do 24 feb ’22
    20:00
    Nieuwe Kerk

Met haar onweerstaanbare melodieën, gemoedelijk dansante passages en de zoet-melancholische toon, blijft de ‘Onvoltooide’ een van Schuberts meest iconische composities.

Programma

Franz Schubert Quartettsatz in c D703
Franz Schubert Viola – D786
Franz Schubert/ Richard Dünser 3 Stücke, arr. Richard Dünser naar D947 I/II en D625 IV voor blaaskwintet, strijkkwartet en contrabas - Nederlandse première
Franz Schubert Der Hirt auf dem Felsen, D965
Franz Schubert/ Ishay Shaer Symfonie nr. 8 in b D759 ‘Unvollendete‘, arr. Ishay Shaer voor pianokwintet - Nederlandse première

Uitvoerenden

Simply Quartet
Tinka Pypker sopraan
Ishay Shaer piano
Peter Nilsson piano
Jeroen Dupont
viool
Andrej Roszyk viool
Takehiro Konoe altviool
Emanuele Silvestri cello
Jelmer de Moed klarinet
Mees Vos hoorn
Andrea Dettori contrabas
Leden Residentie Orkest Eline van Esch, fluit - Barbara Patrícío, hobo - Dorian Cooke, fagot 

Schuberts zogenaamde ‘onvoltooide’ is lang niet het enige werk dat hij niet afmaakte. Hij had in zijn lade talrijke schetsen, fragmenten en losse delen van nooit afgewerkte stukken liggen. Zo ook de prachtige Quartettsatz in c, waaruit om onverklaarbare redenen nooit een volledig kwartet groeide. Wel voltooid is – gelukkig! – het lied Der Hirt auf dem Felsen, voor de unieke bezetting van piano, sopraan en klarinet.

De Oostenrijkse componist Richard Dünser is al zijn hele leven gefascineerd door Schubert en bewerkte drie van zijn pianostukken voor een gemengde bezetting van blazers en strijkers, in de geest van Schuberts eigen beroemde octet. 

Het sluitstuk van deze unieke Schubertiade wordt gevormd door de ‘Unvollendete’ symfonie, in de Nederlandse première van de eigen bewerking voor pianokwintet van pianist Ishay Shaer. Of de symfonie ook werkelijk onaf is, is voer voor discussie.