Nowruz Lentefestival

Een oeroud lentefeest in het hart van Den Haag
zo 27 mrt / 16:30
zo 27 mrt ’22
16:30
  • zo 27 mrt ’22
    16:30
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Nowruz is een oeroud lentefeest dat door meer dan driehonderd miljoen mensen op de wereld wordt omarmd als de start van het nieuwe jaar. Een feest voor iedereen boordevol muziek, poëzie en een food market met de heerlijkste gerechten uit alle windstreken. 

Homayoun Sharjarian: muzikale grootheid uit Iran

Op het programma staat een breed spectrum aan muzikale en dansoptredens, poëzie en eten en drinken uit alle windstreken. Het festival vangt op dinsdag 22 maart aan met een concert van Homayoun Shajarian: één van de grootste muzikale toondichters die Iran heeft voortgebracht. Hij speelt een eenmalig en uniek concert in de Concertzaal van Amare samen met het Siavosh Ensemble. Dit wordt een avond met Iraanse klassiek muziek op zijn mooist, en een perfecte aangelegenheid om in de stemming te komen voor Nowruz op zondag 27 maart. 

Festival met muziek, dans, poëzie en meer!

Op zondag 27 maart staat Amare in het teken van Nowruz, het oeroude lentefeest dat door meer dan driehonderd miljoen mensen op de wereld wordt omarmd als de start van het nieuwe jaar. We brengen de mooiste kunstdisciplines uit meer dan 10 verschillende culturen bij elkaar, die de gemeenschappelijke deler hebben dat ze allen een nauwe band met Nowruz hebben. 

Verwacht muziek van onder andere de Tadzjiekse muzikant Davlatmand Kholov; een expert in het zuidelijke volksgenre van Tadzjiekse muziek, Falak genaamd. Daarnaast hoor je de klassiek geschoolde Iraanse zangeres Maryam Akhondy. Ze geniet internationale bekendheid als de zangeres van het award-winnende Schäl Sick Brass Band. Ze treedt samen op met het project Banu; een muzikale expeditie naar de verschillende culturen in Iran.

Verder, is er Koerdische muziek te horen van Koray Berat & Syavash Rastani. Het duo, afkomstig uit Keulen speelt eigen composities, improvisaties en klassieke Ottmaanse, Anatolische en Iraanse volksmuziek. 

Ook hoor je muziek van de immens populaire Afghaanse popzanger Saiid Sayad en zijn band. Bekend van hits als Dokhtarak haa, Qarsak of Pekai Siah belooft zijn optreden een waar feestje te worden!

Andere disciplines die je op het Nowruz Lentefestival tegenkomt zijn Koerdische dans van Govenda Nargizen Ciya afgewisseld met de mooiste poëtische voordrachten van onder andere Shakila Azizzada, Shanzoda Samarqandi, James-Joyce vertaler Kawa Nemir, Baban Kirkuki, Rodaan Al Galidi en Ofran Badakshani. Dit jaar worden alle poëtische voordrachten begeleid door muziek van Marjatta Fehres op harp en Ghaeth Almaghoot op klarinet

Blokkenschema

Over Nowruz

Nowruz is oorspronkelijk een feest van Medische en Perzische volkeren. Iedere cultuur hanteert zijn eigen tradities en bijbehorende rituelen. Den Haag viert dit met een multidisciplinair festival met muziek, dans, poëzie, eten en drinken waarbij we elkaar uitnodigen om in elkaars culturele keuken te kijken. Het feest dat van Afghanistan en Iran tot aan de Balkan wordt gevierd kent een lange traditie en is door UNESCO aangewezen als een feest dat zich inzet voor vrede en saamhorigheid. Twee waarden die naadloos aansluiten op de Haagse kernwaarden.

Nowruz is een initiatief van Balout Khazraei en Shervin Nekuee. Als betrokken Hagenaren zetten zij zich er continu voor in om de stad cultureel nog rijker te maken.