Dvořák!

Residentie Orkest
Inspiratie & variatie
vr 30 sep 20:00 - 22:00
vr 30 sep '22
20:00 - 22:00
  • vr 30 sep '22
    20:00 - 22:00
    /Archief

Tijdens dit concert luister je naar drie gevarieerde werken van de Tsjechische grootheid Antonín Dvořák. Het Residentie Orkest versnelt, vertraagt, verlicht en verzwaart samen met de Slavische meester.

Programma

Dvořák, Symfonie nr. 5

Dvořák, Celloconcert

Dvořák, Waldesruhe

 

Uitvoerenden

Jonathan Bloxham, dirigent

Julian Steckel, cello 

De Vijfde symfonie van Dvořák is niet zomaar iedere dag te horen. Sterker: het is nu bijna tachtig jaar geleden dat  het Residentie Orkest voor het laatst de pastorale klanten van het Boheemse landschap in Den Haag tot klinken bracht.

Ook klinkt Dvořáks Celloconcert – warmbloedig, groots, fascinerend. Liefde voor je omgeving, heimwee, verlangen naar de natuur. Dvořák verklankte zijn verbondenheid met de Bohemen op verschillende manieren. Inspiratie en variatie, dat zijn de themawoorden voor de avond. Het is dan ook de combinatie van de stukken die deze avond bijzonder maakt. Waar in de pastorale opening de vogels en jachthoorns doorklinken, laat het Celloconcert een door-en-door romantisch geluid horen. Solist Julian Steckel neemt hiervoor het podium.

De afsluiter van de avond verstilt: de Waldesruhe van de Slavische meester, een ingetogen droom die zacht sluimert. Dirigent Jonathan Bloxham Bloxham keert naar zijn fantastisch debuut twee jaar geleden terug bij het orkest. Hij vliegt na de levendige eerste twee stukken van vandaag terug in de verfijnde verstilling die de Waldesruhe typeert. Een zucht van ‘Wanderlust’ en ‘Fernweh’ om de avond mee af te sluiten.

Onderdeel van:

Symphonic Friday