Breath of Life

Residentie Orkest
vr 20 jan en zo 22 jan
vr 20 jan '23
en
zo 22 jan '23
  • vr 20 jan '23
    20:00 - 21:50
    /Archief
  • zo 22 jan '23
    14:15 - 16:05
    /Archief

Een concert in het teken van levenslucht: de deur naar een nieuw begin. Dat horen we in nieuw werk van Henderickx, maar ook Mozart en Schumann hadden deze wijsheid in pacht.

Programma

Anja Bihlmaier - dirigent
Annelien van Wauwe - klarinet
Jorrit Tamminga - live electronics

Mozart Andante uit Symfonie nr. 36 ‘Linzer’
Henderickx - Klarinetconcert ‘Sutra’ (Nederlandse première)
Schumann - Symfonie nr. 2

Zonder lucht geen leven, zonder adem geen ruimte. Daarom een avond waarin het Residentie Orkest aandacht besteedt aan de levenslucht.

In dit concert geeft het Residentie Orkest aandacht aan de levenslucht. Zo horen we de Nederlandse première van Sutra – een klarinetconcert geïnspireerd op meditatie, yoga, filosofie en de adem. Dit klarinetconcert van de onlangs overleden Vlaamse componist Wim Henderickx schreef hij speciaal voor de solist van de avond: Annelien van Wauwe die in de meditatieve sferen duikt.

Het is geen wonder dat we in een avond die in het teken staat van de oerkracht van de adem afsluiten met een werk van Robert Schumann. De Duitse componist werd geplaagd door depressies en een slechte gezondheid, waaronder oorsuizen. In de opbeurende toon van de Tweede horen we daarom een triomf terug: hoop en nieuwe energie overwinnen het pessimisme.