Slag om de Residentie Concert

Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso
di 10 mei 20:00
di 10 mei '22
20:00

Het concert is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Den Haag, de Garderegimenten Grenadiers en Jagers, Fuseliers Prinses Irene en de Regionaal Militair Commandant West-Midden. De Grenadiers en Jagers hebben een belangrijke rol gespeeld bij de Slag om de Residentie op 10 mei 1940. Militairen van de Prinses Irene Brigade trokken op 8 mei 1945 als eerste bevrijders Den Haag binnen. 

Het eerste deel van het programma staat in het teken van herdenken van de gevallenen die betrokken waren bij de Slag om de Residentie en de bevrijding van Den Haag. 

Componist sergeant Hendrik de Boer schreef hiervoor speciaal het werk ‘Den Haag ’40-‘45’. Solisten in het hoboconcert van de Nederlandse componist Alexander Voormoolen zijn sergeant Marije Slot en korporaal Gijs Roosen. In het tweede deel vertelt luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif over zijn ervaringen in de compositie ‘The good soldier Schweik suite’ van de componist Robert Kurka. De traditionele Grenadiers- en Irenemars mogen natuurlijk niet ontbreken.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, staat onder leiding van chef-dirigent majoor Tijmen Botma.