Amare in het nieuws

Hoewel niet alle feestelijkheden van het openingsfestival doorgang konden vinden vanwege de coronamaatregelen, opende Amare toch haar deuren met een openingsritueel dat live te volgen was via TV West. De opening van Amare bracht veel teweeg in de regionale en landelijke pers. Lees hieronder de recensies en bekijk de documentaire ‘Amare, de geliefde van de stad’ die uitgezonden werd door Omroep West.

NRC Handelsblad
17 november 2021
Haags publiek krijgt met Amare een briljant gotisch cultuurpaleis
Volgens de architecten is het niet zo bedoeld, maar Amare is het eerste modernistisch-gotische gebouw van Nederland.
Lees het artikel
Quotes:
“Het gebouw heeft soms veel weg van een stadje onder een dak” 
“…in het Haagse cultuurpaleis zijn, misschien onbedoeld, twee Yamasaki’s op briljante wijze versmolten tot het eerste modernistisch-gotische gebouw van Nederland.”

Algemeen Dagblad
19 november 2021
Geen uitbundige opening, maar uitgekleed festival voor Amare door nieuwe maatregelen
Het moest een uitbundige opening worden waar de hele stad aan zou meedoen. Het is een uitgekleed festival geworden waarmee cultuurhuis Amare zich dit weekeinde voor het eerst aan de stad presenteert.
Lees het artikel

TV West / Omroep West
19 november 2021
Amare, de geliefde van de stad
Amare wordt het nieuwe culturele centrum van Den Haag, het nieuwe woonhuis van het Zuiderstrandtheater, Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium.
Bekijk de mini-documentaire


Trouw
19 november 2021
De zalen in het nieuwe Haagse cultuurpaleis Amare hangen als bonbons in een grote doos
Amare heet het nieuwe cultuurpaleis van Den Haag. De naam verwijst naar de zee (a mare) waaraan Den Haag ligt en is het Latijnse woord voor liefhebben. Maar is dit ook een gebouw om van te houden?
Lees het artikel
Quotes:
“Eindelijk een imponerend cultuurpaleis voor Den Haag” 
“Vanwege de functie van het gebouw doen de gevelkolommen denken aan stemvorken, al kun je er ook boomtakken in zien. Voor architect Jo Coenen, die de gevel ontwierp en zich daarbij liet inspireren door Italiaanse palazzi, zijn het ‘gordijnen’ die naar boven toe meer gesloten zijn.” 
“De zalen hebben een feestelijke en warme uitstraling.” 
“De eerste indrukken van de akoestiek van de concertzaal, die al een tijdje officieus in gebruik is, zijn goed. Elk detail binnen de totaalklank van het orkest was goed te horen.” 
“… of de naam Amare passend is: is dit een gebouw om in het hart te sluiten? Beslist. Het is niet alleen een tempel voor cultuurliefhebbers, maar door de architectuur ook een warme handreiking naar de stad.” 

De Volkskrant
18 november 2021
De zalen van Amare zijn prachtig, maar de doorgangen missen sfeer
Het nieuwe Haagse kunstcomplex Amare biedt veel moois, maar is (nog) niet het gedroomde cultuurpaleis dat Den Haag zichzelf wenste.
Lees het artikel
Quotes:
“Met 54 duizend vierkante meter is Amare het grootste cultuurcomplex in Nederland.” 
“De vele doorsteekjes in het gebouw nodigen de organisaties uit om bij elkaar binnen te lopen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.” 
“De zalen zijn prachtige ‘instrumenten’, met een uitmuntende akoestiek en elk een eigen karakter.” 


Reformatorisch Dagblad
19 november 2021
Nieuw kunstcomplex Amare is „sieraad voor Den Haag”
Na twaalf jaar heeft Den Haag eindelijk een nieuw concertgebouw. Maar Amare biedt meer. Ook het conservatorium en het danstheater kregen een plek in het nieuwe complex. „Amare is een sieraad voor de stad Den Haag.”
Lees het artikel