Nowruz Lentefestival 2023

Een oeroud lentefeest in het hart van Den Haag

Over Nowruz

Nowruz is een oeroud lentefeest dat door meer dan driehonderd miljoen mensen op de wereld wordt omarmd als de start van het nieuwe jaar. Het feest, een lichtpunt waar menig persoon jaarlijks naar uitkijkt, wordt dit jaar overschaduwd door de turbulente gebeurtenissen in Iran en Afghanistan.

Ingetogener dan normaal
Desalniettemin is het belangrijk dat we tijdens Nowruz bij elkaar blijven komen, en het nieuwe jaar omarmen. Zoals het al duizenden jaren gebeurt. We beginnen het nieuwe jaar op ingetogenere wijze dan normaal met een aangepast programma en extra aandacht voor de stem en de vrijheidsstrijd van alle vrouwen uit deze regio.  

Sinds enige tijd is een groot gebied uit geografisch-culturele hartland van Nowruz onderhevig geweest aan turbulente tijden en omstandigheden. Iran is al maanden in rep en roer. Aanleiding is de tragische dood van het jonge meisje; Mahsa (Gina) Amini na de gewelddadige arrestatie door de zogenaamde zedenpolitie. Iraniërs, haar strijdlustige zelfbewuste vrouwen voorop, weigeren om nog langer te zwichten voor de religieuze dictatuur. Het Iraanse regime probeert met grof geweld, arrestaties en executies de vlammen van deze opstand te doen doven.
  
In Afghanistan waar het terugkerende regime van Taliban de gelijkwaardige deelname van meisjes en vrouwen aan het publiek leven, werk en onderwijs onmogelijk aan het maken is komen de vrouwen eveneens in opstand en vinden in vele mannen bondgenoten. Helaas blijft het regime van de Taliban hardhandig vasthouden aan zijn vrouwonvriendelijke beleid en wordt de situatie met de dag erger in plaats van beter.  

Turbulent maar ook trieste tijden dus. Des te belangrijker om tijdens de viering van dit eeuwenoude feest in Den Haag aandacht te vragen voor de stem van de vrouwen en de vrijheidsstrijd van allen uit deze regio.

Herkomst
Nowruz is oorspronkelijk een feest van Medische en Perzische volkeren. Iedere cultuur hanteert zijn eigen tradities en bijbehorende rituelen. Den Haag omarmd Nowruz met een multidisciplinair festival met muziek, dans, poëzie, eten en drinken waarbij we elkaar uitnodigen om in elkaars culturele keuken te kijken. Nowruz, dat van Afghanistan en Iran tot aan de Balkan wordt gevierd kent een lange traditie en is door UNESCO aangewezen als een feest dat zich inzet voor vrede en saamhorigheid. Twee waarden die naadloos aansluiten op de Haagse kernwaarden. 

Nowruz is een initiatief van Balout Khazraei. Als betrokken Hagenaar zet zij zich er continu voor in om de stad cultureel nog rijker te maken. 

Programma

Op het programma staat een breed spectrum aan muzikale optredens, poëzie en eten en drinken uit alle windstreken.

De highlights van dit jaar:

  • Vocaliste Sepideh Raissadat, hét gezicht van de nieuwe generatie Perzische klassieke muziek
  • Tajikische dichter en journalist Shahzoda Samarqandi
  • Prijswinnende Iraanse storyteller Sahand Sahebdivani en dichter Sholeh Razazadeh

Blokkenschema

Klik op de afbeelding om het blokkenschema te vergroten. 

Poëzie & storytellling

De poëtische voordrachten worden begeleid door Monir Goran op de ud. 

Sholeh Razazadeh
Sholeh Razazadeh
Sholeh Razazadeh (1989) is schrijver en dichter. Ze kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar literaire roman. Haar romandebuut 'De hemel is altijd paars' (2021, ambo|anthos) werd bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en met de Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Het stond bovendien op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2022 en de Hebban Debuutprijs 2022. Verder won ze ook al de El Hizjra literatuurprijs 2019 voor haar poëzie.
Shahzoda Samarqandi
Shahzoda Samarqandi
Shahzoda Samarqandi (1975) werd geboren in Samarkand, Oezbekistan (USSR) en is een Tadzjiekse schrijver, journalist en eerste Tadzjiekse blogger. Ze studeerde filologie en filmproductie. Ze publiceerde drie dichtbundels en drie romans die zijn vertaald in het Russisch, Engels en Nederlands. Ze is winnaar van de prijs voor beste vrouwelijke auteur op het Eurasian Literary Book Festival en was te zien in BBC Persian's '100 Most Influential Women'. Ze kreeg internationale erkenning door haar romans Motherland en Registan - 'een van de beste prozasoorten in de Tadzjiekse literatuur' - ze is ook de oprichter van Chashme Del, het eerste televisieprogramma in Samarkand dat in de Tadzjiekse taal uitgezonden werd.
Baban Kirkuki
Baban Kirkuki
Baban Kirkuki (Kirkuk, 1974) is een Iraaks-Nederlandse dichter en schrijver. Hij studeerde Arabisch taal en letterkunde. Baban vluchtte in 1999 uit Irak omdat zijn pen werd onderdrukt door het voormalige regime van Irak. Inmiddels woont hij zeventien jaar in Nederland. Hij debuteerde in 2006 in Nederland met Op weg naar Ararat, 29 gedichten over Koerdistan, oorlog en angst, maar ook over bergen, de winter en de woestijn. In zijn tweede bundel, Lontananza (2009) staat het verlangen naar zijn geboorteland en naar zijn eigen plek in zijn nieuwe vaderland centraal. Ook in de twee bundels die daar op volgen, Territorium en Licht onbekend, nemen zijn twee identiteiten een belangrijke plaats in. Hij ontving in 2011 het C.C.S. Crone Stipendium van de stad Utrecht. Baban Kirkuki is tevens lid van het Utrechts Dichtergilde.
Sahand Sahebdivani
Sahand Sahebdivani
Sahand Sahebdivani werd in 2014 verkozen tot Beste Verhalenverteller en samen met Raphael Rodan won hij de Amsterdam Fringe Gold Award in 2017. In 2020 won zijn culturele centrum de Amsterdamprijs voor de kunst voor de Beste Presentatie.

Muziek 

Sepideh Raissadat en Ensemble
Sepideh Raissadat is het boegbeeld van de nieuwe generatie klassiek Perzische vocalisten. Ze begon op 10-jarige leeftijd met het bestuderen van Perzische muziek bij de beroemde Iraanse Diva Parissa en later met de beroemde meesters Parviz Meshkatian en Mohammad-Reza Lotfi.  Sepideh begon haar opnamecarrière op 19-jarige leeftijd met een album met Parviz Meshkatian (Konj-e Saburi, 2000) en kreeg later uitnodigingen van prestigieuze instellingen, waaronder UNESCO, het Vaticaan en de internationale media zoals BBC en RAI. Naast haar regelmatige samenwerking met Iraanse musici, heeft Sepideh gewerkt met vooraanstaande musici en ensembles zoals Franco Battiato, Andrea Parodi, Ensemble Maraghi, Nexus Percussion, Constantinople en de met een Grammy bekroonde Roomful of Teeth.

Sepideh Raissadat - zang en seTar 
Pouya Khoshravesh - seTar 
Nima Khoshravesh - kamancheh 
Mani Khoshravesh - ney 
Negar Bouban - ud 
Jawas Salkhordeh - tombak (percussie) 
Duo Belan
Belan betekent ‘ontheemd’. Deze naam is gekozen om de vluchtelingenachtergrond van de muzikanten in de naam van de band tot uitdrukking te brengen. Hun wortels en de geschiedenis van het land laten ze in hun muziek herleven. De muziekgroep Belán bestaat uit Nariman Goran (zang en Daf) en Monir Goran (Ud en gitaar). Wat melodie betreft ontleent Belán haar nummers aan de eeuwenlange muzikale tradities die diep in de Koerdische cultuur zijn geworteld. De melodieën zijn opgebouwd uit maqam, een oosterse toonladder. Om de muziek voor westerse oren toegankelijk te maken, voegt Belán harmonie toe door middel van gitaar. Uit de warme oosterse melodieën, vermengd met westerse klanken, is een specifieke nieuwe stijl geboren: ‘soz’ dat passie betekent. 

Monir Goran - ud, gitaaar en zang  Nariman Goran - daf en zang
Jina Band ft. Babak Rajabi
Babak Rajabi – zang en Tar
Shayan Karimi - toetsen
Baptiste Wolff - percussie 
Louis Ernst - basgitaar 
Junoon Ensemble
Samim Daud - tabla en zang 
Daud Alhan – zang en harmonium  Satyakam Mokhamsing - Indiaase viool 
Duo Beshno met Terence Samson
HamidReza Behzadian- zang en gitaar   Cengiz Arslanpay - nay
Terence Samson - cajon

Nowruz markt

Van 16:00 tot 20:00 is de Nowruz markt op het Kunstenplein (begane grond) te bezoeken, waar er genoten kan worden van een brede selectie van eten uit verschillende culturen en streken, en literatuur aanbod. De markt is gratis toegankelijk.

Praktische informatie

Het Nowruz Lentefestival vindt plaats in Amare en de Nieuwe Kerk, beiden gelegen aan het Spuiplein in Den Haag. 

Met een ticket krijg je toegang tot alle activiteiten van het Nowruz Lentefestival. Sommige activiteiten hebben beperkte capaciteit, dus kom op tijd!

Familiekorting: maak bij 4 personen of meer gebruik van het familietarief en ontvang 15% (4 personen) of 20% (5 of meer personen) korting.

Houd deze website in de gaten voor eventuele wijzigingen in het programma. 

➤ Tickets