Ontdek de Japanse klassieke muziektraditie in Amare

Foto: Marco Borggreve

Tweemaal is dit seizoen in de Nieuwe Kerk een concert te bezoeken rondom een hedendaagse Japanse componist. De eerste keer Dai Fujikura, de tweede Toshio Hosokawa. Houd je meer van oude muziek? Dan hebben we een uitvoering van Bachs Hohe Messe door het Bach Collegium Japan voor je in de agenda staan. Een ding is duidelijk: dit seizoen plukken we in Den Haag de vruchten van de rijke Japanse klassieke muziekcultuur.

Maar hoe is deze rijke cultuur tot stand gekomen? In de tijd van Bach had niemand kunnen bedenken dat de muziek van een Duitse componist ooit gespeeld zou worden door musici aan de andere kant van de wereld. Bovendien, Japan had een geheel eigen muziekcultuur.

Het omslagpunt kwam tijdens de zogenaamde Meiji-restauratie, halverwege de 19de eeuw. Japan, tot voorheen extreem geïsoleerd, opende toen voor het eerst de poorten voor westerse invloeden. Ook Europese klassieke muziek. Namen als Bach, Mozart, Beethoven en Wagner deden hun intrede en op 19 februari 1887 vond het eerste symfonische concert in Tokyo plaats.

© National Museum of Asian Art

Tegenwoordig is Japan goed voor 20% van de klassieke-muziekmarkt wereldwijd, telt Tokyo meer professionele orkesten dan iedere andere stad en produceert het land een stroom aan solisten, dirigenten en componisten van wereldklasse. Componisten, overigens, die zich vaak niet alleen door de westerse muziektraditie laten beïnvloeden, maar ook de Japanse.

Benieuwd hoe dat klinkt? Kom dan naar de concerten rondom Japanse componisten door het New European Ensemble.

Tekst: Luc den Bakker

Ontdek de Japanse klassieke muziektraditie:

Hosokawa

New European Ensemble

zo 12 mrt ’23 / 19:30

Dai Fujikura

New European Ensemble

vr 18 nov ’22 / 20:15 - 22:25

Hohe Messe

Bach Collegium Japan

za 12 nov ’22 / 20:00 - 22:10

Meer Amare Stories: