Een gesprek met directeur Jan Zoet

(c) Anne Reitsma

Een gesprek met directeur Jan Zoet

In september 2021 opent Amare haar deuren. Een nieuw cultuurhuis aan het Spui in Den Haag dat nog volop in aanbouw is. Met vier grote zalen en een oppervlakte van 7,5 voetbalvelden wordt het dé plek om theater, dans, concerten en meer unieke podiumkunst te beleven. Amare wordt het huis van Zuiderstrandtheater, Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium. En vooral een huis voor heel Den Haag.

Het is 2009 als de gemeente Den Haag haar voorkeur uitspreekt voor de nieuwbouw van de Dr Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Na veel gesoebat hierover in de gemeente is de bouw van Amare in juni 2017 gestart. Een duurzaam, eigentijds gebouw moet het worden en een plek die open staat voor alle ontwikkelingen in de wereld. Een plek voor de podiumkunsten in het hartje van Den Haag. Sanne Bakker spreekt Amare directeur Jan Zoet over zijn visie voor het nieuwe cultuurhuis.

I Am, We Are, Amare
“Amare moet een plek worden waar iedereen zich thuis voelt,” legt directeur Jan Zoet uit. “Stadsbewoner, muzikant, danser, student, bezoeker en natuurlijk onze medewerkers. We hebben als organisaties de belangrijke taak om het grootste en mooiste kunstgebouw van Nederland echt van iedereen te maken.

Het zit ook in de naam: AMARE: I AM, WE ARE. WIJ Den Haag is niet voor niets de titel van een bijzonder stadsproject dat we dit voorjaar al willen doen in alle wijken van de stad. Kunst en cultuur hebben betekenis en impact. Juist nu in tijden van verandering. Voor iedere inwoner van Den Haag, Nederland en de wereld.

De ambitie is om van Amare een nieuwe standaard te maken voor wat een kunstgebouw kan zijn. “Het is geen bedrijfsverzamelgebouw. Eerder een volkspaleis voor muziek en dans van alle culturen en tradities. We willen proberen echt een huis voor heel Den Haag te zijn, waar we samen met de artiesten uit deze stad verantwoordelijkheid nemen om er een levendige, aangename plek van maken."

Topinstellingen 
Aan de medebewoners zal het volgens Zoet niet liggen. “Het Residentie Orkest is een toporkest en actief op zoek naar nieuwe ontwikkelingen. De musici staan open voor invloeden uit de hele wereld.

Het Nederlands Dans Theater is al decennialang een van de meest toonaangevende dansgezelschappen ter wereld en is nog steeds springlevend en nieuwsgierig, juist ook naar wat de stad te bieden heeft aan dans en beweging.

Het Koninklijk Conservatorium is het oudste Nederlandse conservatorium en tegelijkertijd een laboratorium voor vernieuwing en kwaliteit voor de muziek van de 21e eeuw. En dat straks allemaal onder één dak.”  

Divers en inclusief
Verwondering, verbeelding en creativiteit worden door Zoet gezien als de sleutelwoorden voor het programma in het nieuwe gebouw. “Maar er komen niet alleen grote producties op de bühne. Kleine initiatieven en speciale festivals geven juist dynamiek en zorgen voor diversiteit.

Samen met poppodium PAARD willen we van Amare een belangrijk podium maken voor popmuziek. Er komt plek voor jazz, club en hiphop. Voor muziek en dans uit de stad en de wereld. Zodat we steeds andere liefhebbers trekken. Bijvoorbeeld met het enige Noord-Europese Gnawafestival, een belangrijke Marokkaanse muzikale en spirituele stroming. Dat trekt zelfs mensen uit Engeland en Duitsland naar Den Haag. Daarmee creëren we ontmoetingen en dat past in de internationale stad Den Haag.

Met het Stadsprogramma hebben we hier de afgelopen jaren al flinke stappen in gezet en ons programma verbreed en inclusiever gemaakt.”


Sanne Bakker is oprichter van www.ensanne.nl en is als contentproducent actief in o.a. de culturele sector.