Opera Ballet Vlaanderen

TEMPUS FUGIT / FUTUR PROCHE
ma 20 mrt - di 21 mrt
ma 20 mrt '23
-
di 21 mrt '23

FUTUR PROCHE van de Belgische topchoreograaf Jan Martens gaat in het Festival d’ Avignon in première. Met vijftien dansers van het beroemde Opera Ballet Vlaanderen schets hij daarin alternatieven voor de toekomst. Omgekeerd zoekt Johan Inger in TEMPUS FUGIT met Johann Sebastian Bach op een moderne piano naar hoop en troost in tijden van rouw.

De Belgische topchoreograaf Jan Martens (co-artistiek leider GRIP) is de komende seizoenen associate artist van Opera Ballet Vlaanderen. In FUTUR PROCHE bouwt hij met vijftien dansers, twee kinderen en klavecinist Goska Isphording aan een voorstelling over de nakende toekomst. Omgekeerd zoekt Johan Inger in TEMPUS FUGIT met Johann Sebastian Bach op een moderne piano naar hoop en troost in tijden van rouw.

Na twee eerdere succesproducties vindt Martens opnieuw inspiratie in verrassend, hedendaags repertoire voor het eeuwenoude klavecimbel. Hiermee gewapend zoekt hij naar alternatieven voor alomtegenwoordige, duistere toekomstbeelden.

Na een première op de Cour d’honneur van het prestigieuze Festival d’Avignon volgt een internationale tournee. Hier presenteert Opera ballet Vlaanderen FUTUR PROCHE samen met TEMPUS FUGIT van Johan Inger. Deze Zweedse choreograaf blies onze dansers en toeschouwers eerder al van hun sokken met B.R.I.S.A. Nu keert hij terug met TEMPUS FUGIT: een indringende, gedanste verkenning van het rouwproces en de slijtende tijd op de hoopgevende klaviermuziek van Johann Sebastian Bach.


Uitvoerenden

TEMPUS FUGIT

Compositie : Johann Sebastian Bach (1685-1750) Ferruccio Busoni (1866-1924)
Première: Basel, 26 september 2013
Choreografie, decor en kostuumontwerp: Johan Inger
Lichtontwerp: Peter Lundin
Oorspronkelijke productie: Ballett Basel

FUTUR PROCHE

Compositie: Dan Locklair, Erkki Salmenhaara (1941-2002), Pe¯teris Vasks, Anna S. Þorvaldsdóttir, Janco Verduin, Graciane Finzi, Aleksandra Gryka
Première: Cour d’honneur, Festival d’Avignon, 19 juli 2022
Choreografie: JanMartensKLAVECIMBEL: Goska Isphording
Decor: JorisvanOosterwijk
Lichtontwerp: Elke Verachtert
Kostuumontwerp: Joris van Oosterwijk en Jan Martens
Dramaturgie: TomSwaak
Repetitor: Tara Jade Samaya

Deze voorstelling is te zien dankzij het Fonds Internationale Dans (FIND). Amare, Holland Dance Festival en Nederlands Dans Theater bundelen in dit fonds hun krachten met als doel spraakmakende internationale dansproducties in Amare te presenteren en Den Haag als de dansstad van Nederland te profileren.