YeonDo - Bosch Requiem

Dag in de Branding #67
za 17 jun 20:30 - 22:15
za 17 jun '23
20:30 - 22:15
  • za 17 jun '23
    20:30 - 22:15
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Een speciale avond in het kader van de uitreiking van de Kees van Baaren Prijs van de gemeente Den Haag aan componist Seung-Won Oh, voor haar werk YeonDo (2020) geschreven in opdracht van festival November Music.

Programma

Seung-Won Oh YeonDo (Bosch Requiem)

Het leven zelf is al raadselachtig genoeg, maar het mysterie van de dood roept nog veel meer vraagtekens op. Als de dood dan op de deur klopt, wordt het stervensproces met allerlei mystieke rituelen omgeven. Nog nooit klonk het dodenmis ritueel zo louterend als bij de Koreaans-Nederlandse componiste Seung-Won Oh. Imponerende slagwerkpartijen, meditatieve strijkpassages en hemelse stemmen smelten samen tot een spiritueel momentum. Het publiek maakt letterlijk deel uit van een intense concertervaring. Onbegrensde, tijdloze muziek die moeiteloos eeuwen doorkruist.

Met haar weidse muziekritueel YeonDo werpt Seung-Won Oh nieuw licht op de aloude Koreaanse katholieke kerktraditie. Voordat iemand wordt begraven vindt er een begeesterd groepsgebed plaats voor de dode. De componiste is gefascineerd door dit unieke dodenritueel dat Koreaanse begrafenistradities verbindt met het katholieke geloof in Korea. Tijdens het YeonDo-ritueel verblijft de dode bijvoorbeeld in het vagevuur totdat de zonden zijn vergeven en het hemelen kan beginnen. De geest wordt voorbereid op zijn tocht naar een nieuwe wereld. Ohs live muziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien.

In haar dodenmis is een hoofdrol weggelegd voor New European Ensemble, de zangers van Cappella Pratensis en een alt, die een zinderend en tijdloos ritueel ontketenen.

Dit concert is onderdeel van Festival Dag in de Branding. Tijdens Festival Dag in de Branding laten de Haagse podia, het Residentie Orkest en diverse ensembles je kennismaken met de nieuwste muziek. Drie keer per jaar organiseren zij met elkaar een festival vol ontdekkingen op verschillende locaties in Den Haag. De makers van nu staan centraal. Ontmoet de componisten en praat na met de musici. Wat fascineert hen en hoe hoor je dat terug in het werk?

Het complete programma van het festival vind je op www.dagindebranding.nl.

Gratis inleiding
Voorafgaand aan de voorstelling, om 19.30 uur, kun je op vertoon van je voorstellingsticket een inleiding en Q&A met de componiste bijwonen. De inleiding vindt plaats in de kerk en is gratis toegankelijk.

 

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren. 

Uitvoerenden

New European Ensemble
Cappella Pratensis
Manoj Kamps dirigent

Brasserie Amare
Maak je bezoek compleet met een lunch of diner bij Brasserie Amare!

➤ Bekijk het menu en reserveer een tafel