Pankisi Ensemble
photography by Dmitrii Zverev for Le Guess Who?

Pankisi Ensemble - indringende stemmen uit de Kaukasus

Met voorprogramma Ensemble Sakartvelo
Georgië Festival i.s.m. europalia georgia / NATURE OF SOUNDS
za 11 nov / 20:00 - 22:05
za 11 nov ’23
20:00 - 22:05
  • za 11 nov ’23
    20:00 - 22:05
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Een nieuwe golf jonge vrouwen houdt hun eeuwenoude vocale Kist-tradities in stand, terwijl ze experimenteren van hun Pankisi vallei tot van Roskilde festival en le Guess Who. Neem een zeldzaam kijkje in de unieke Georgische vocale tradities.

Prachtige muziek, messcherpe stemmen, die doen denken aan Le Mystère des Voix Bulgares.

Tijdschrift OOR, over Pankisi op Roskilde Festival

Let op: de datum van dit concert is gewijzigd van 10 naar 11 november 2023. Kaartkopers ontvangen bericht van ons.

In januari 2023 verscheen hun debuutalbum “Music of Kists, Chechens of Georgia” op het label Ored Recordings. De label oprichters wilden al jaren muziek uit de Pankisi regio in noord Georgie opnemen, wat redelijk geïsoleerd is gebleven van Russische interventie. Zo leerden ze het Pankisi Ensemble kennen, dat balanceert op de lijn van folk en gedurfd contemporary. De gedreven artiesten delen graag het geluid dat hun eigen grensoverschrijdende identiteit reflecteert.  

Tsjetsjeense muziek die zelden buiten hun eigen gemeenschap te horen is, vormt de kern van het repertoire. Zo zingt de groep epische legendes zoals Illi, religieuze soefi-gezangen en zelfs liefdesliedjes in hun unieke meerstemmigheid. Maar hun geluid is ook doordrenkt van de kenmerkende Georgische polyfonie en de folklore stijlen van verschillende regio's, wat zorgt voor een bijzonder weergave van de rijke muzikale culturen van de Kaukasus. 

 

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. De Ambassade van Georgië biedt met trots complementaire Georgische wijn aan tijdens de pauze van dit concert.

Voorprogragramma Ensemble Sakartvelo 

Op deze avond zal een voorprogramma worden verzorgd door het Ensemble Sakartvelo uit Amersfoort, onder leiding van de Georgische Ketevan (Keti) Tsiklauri. Het repertoire van het ensemble omvat uitsluitend Georgische liederen, met begeleiding van authentieke Georgische muziekinstrumenten. Sakartvelo betekent dan ook Georgië. 

Na diverse succesvolle workshops startte Keti in Amersfoort in 2020 het Ensemble Sakartvelo. Met het Georgische repertoire heeft ze als dirigent in korte tijd prachtige prestaties bereikt met enthousiaste zangers en muzikanten uit de wijde omtrek. Het ensemble gebruikt traditionele Georgische instrumenten, zoals de panduri. Inmiddels is een mooi repertoire opgebouwd. Ook eigentijdse composities van Georgische componisten staan op het repertoire. Keti heeft de ambitie om met dit ensemble concerten te geven en om Georgië te bezoeken.

Credits

Bela Mutoshvili zang, accordeon  
Lana Gunashashvili zang, pondar (Tsjetsjeense luit)  
Linda Gunashashvili zang
Mariami Bagakashvili zang