© De Schaapjesfabriek

The Big Loud Thing

Ensemble Klang
vr 1 dec - vr 15 dec
vr 1 dec '23
-
vr 15 dec '23

Het Haagse Ensemble Klang bestaat 20 jaar en viert deze 2 decennia van nieuwe sonische creaties en muziek maken met andere musici, vrienden en collega's met een reeks pop-up concerten in Amare!

Programma

3 november, 19.00 uur | Neuringer, Johnson, Leach & Paxton
Keir Neuringer – Thread – [4′] – 2003
Tom Johnson – Rational Melody XIII – [3′] – 2010
Mary-Jane Leach – Gulf War Syndrome – [6′] – 2018
Alex Paxton – Music for Bosch People – [15′] – 2021

Het eerste concert werd samengesteld door Hans Eeuwes, die Ensemble Klang al sinds haar start in 2003 volgt. 

1 december, 19.30 uur | fragmenten uit O Death – Oscar Bettison (Ensemble Academy van het Koninklijk Conservatorium, gecoacht door Ensemble Klang)
Zes studenten van de Ensemble Academie van het Koninklijk Conservatorium pakken een van Ensemble Klang's meest uitgevoerde en meest geliefde werken op: Oscar Bettison's O Death. Ensemble Klang voerde het werk onlangs nog uit in de Verenigde Staten, tijdens het Bang on a Can Loud Weekend.

2 december, 19.45 uur | Coming Together – Frederic Rzewski (Ensemble Klang en de Ensemble Academy van het Koninklijk Conservatorium)
Het hoogtepunt van een week waarin Ensemble Klang en Oscar Bettison werken met studenten van de Ensemble Academie. De twee bundelen hun krachten voor een minimalistische klassieker, Frederic Rzewski's Coming Together. Een krachtig muzikaal statement naar aanleiding van de gevangenisrellen van 1971 in Attica Correctional Facility in de Verenigde Staten, waarbij ten minste 43 mensen omkwamen.

Artistiek leider en gitarist van Ensemble Klang, Pete Harden: "We hebben het enorme genoegen gehad om te werken met een aantal van onze muzikale helden, van Heiner Goebbels tot Éliane Radigue, van Louis Andriessen tot Bang on a Can. Eigenzinnig en inspirerende mensen, die allemaal werken creëren die nieuwe en onverwachte werelden oproepen. De werken vallen buiten elk genre en omarmen muziekstijlen die raken aan jazz, pop, drone en elektronica. We zijn blij dat we met de Big Loud Thing van dit jaar in Amare, in onze thuisstad Den Haag, een kleine showcase kunnen geven langs een aantal hoogtepunten en fanfavorieten uit ons (gelukkig nog steeds groeiende) repertoire!

Onderdeel van

Over Ensemble Klang
Het zeskoppige Haagse Ensemble Klang bestaat in 2023 precies 20 jaar. De leden leerde elkaar kennen terwijl ze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerden. Ze deelden een honger naar nieuwe muziek en de drive om die muziek, zo goed en compromisloos mogelijk, een podium te bieden. 20 Jaar later is die drive binnen het ensemble nog even sterk aanwezig en vertaalt zich dat naar meer dan 200 voor het ensemble geschreven composities, concerten in binnen en buitenland en samenwerkingen met grote hedendaagse componisten zoals Peter Adriaansz, Oscar Bettison, Michael Hersch, Éliane Radigue, David Lang en Julia Wolfe.

www.ensembleklang.com