Ishay Shaer, Shuann Chai

Schubert
Februari Festival
do 24 feb / 16:00
do 24 feb ’22
16:00
  • do 24 feb ’22
    16:00
    Nieuwe Kerk, Den Haag
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Deze keer geen onderhuidse melancholie of treurnis. De Sonate in A-groot D664 voor piano solo is een van Schuberts meest lieflijke en genereuze stukken.

Programma

Franz Schubert Sonate in A D664
Franz Schubert 10 Variaties over een eigen thema in F D156 
Franz Schubert Drei Klavierstücke D946

programmawijzigingen voorbehouden

Uitvoerenden

Ishay Shaer piano
Shuann Chai piano

Schubert schreef zijn sonate tijdens een onbezorgde vakantie die hij samen met een vriend doorbracht in diens geboortedorp Stayr, aan de voet van de Oostenrijkse Alpen. De uitgesproken lyrische toon van de sonate hebben we ongetwijfeld te danken aan het idyllische landschap én aan het gezelschap van de achttienjarige Josphine von Koller. Schubert schreef aan zijn broer: ‘Ze is erg mooi, speelt goed piano en gaat enkele van mijn liederen zingen.’ Hij droeg de sonate aan haar op.

De Tien Variaties in F op een origineel thema dateren uit 1815, toen het Congres van Wenen in volle gang was. Het was ook de periode waarin een ongekend aantal meesterwerken uit de pen van de amper achttienjarige componist vloeiden. Schubert droeg het werk op aan zijn leermeester Salieri.

Ook op het programma, de Drei Klavierstücke D 946 die ook bekendstaan als Schuberts drie laatste Impromptus. Hij schreef ze zes maanden voor zijn dood in 1828. Ze werden pas in 1868 uitgegeven, door niemand minder dan Johannes Brahms.

© Marco Borggreve