De tijd galoppeert door, maar we nemen nog even een moment voor een terugblik op het unieke Lera Auerbach Festival.

Terugblik Lera Auerbach festival

New European Ensemble, Nationaal Vrouwen Jeugdkoor & Berlage Saxophone Quartet
©Wouter Vellekoop

Van 15 t/m 22 oktober 2023 stond muzikaal Den Haag in het teken van het Lera Auerbach festival, dat plaatsvond in Amare, De Nieuwe Kerk en Korzo. Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de internationaal vermaarde componiste stelden Amare en Dag in de Branding een programma samen dat net zo veelzijdig was als Auerbach zelf is.

Alles in één week samengebracht

Het was een fantastische week voor zowel publiek, masterclass studenten, de vele musici en Lera Auerbach zelf. Al haar talenten kwamen aan bod; van componist, pianist, dirigent en dichter tot beeldend kunstenaar. Zonder dat we het als organisatie wisten ging voor de Russisch-Amerikaanse een langgekoesterde wens in vervulling om haar eigen veelzijdige werk in muziek en beeld samen te brengen op één plek. Na afloop van het laatste concert vertelde Auerbach dat ze geen mooier verjaardagscadeau had kunnen wensen dan dit festival.

Tijdens het openingsconcert speelde ze met haar dierbare vrienden, violist Julian Rachlin en cellist Ani Aznavoorian haar eigen kamermuziek. Het zette de toon voor het gehele festival.

Auerbachs muziek is een ware belevenis of zoals een bezoeker mailde:

“(Wat was dat een geweldige aftrap) - ik aarzel een beetje, maar zou voorzichtig het woord magisch in de mond durven nemen.”

Samenwerking met musici

Voor musici is het een groot goed wanneer een componist aanwezig kan zijn bij de repetities van zijn of haar eigen werk. De musici van onder andere het Residentie Orkest hadden deze week volop gelegenheid om Auerbach te bevragen. Ze gaf suggesties hoe bepaalde frases uit te voeren, gaf tips en daagde de musici uit om te experimenteren. Het leverde die betoverende, schurende, mysterieuze klankkleuren op die Auerbachs werk zo eigen maken.

“Als er een ding duidelijk werd tijdens deze ontmoetingen is het wel dat Lera musici het vertrouwen geeft om hun eigen interpretatie en muzikale instinct te volgen, tot in het extreme toe.” - programmeur Corné Ran 

Op foyerdeck 2 was een tentoonstelling te zien van Auerbachs sculpturen, die daarvoor onder andere uit Miami en New York naar Den Haag waren gebracht.

Op de festivalpagina over het Lera Auerbach festival is het hele programma na te lezen. 

Het Nederlands Kamerkoor speelde het gloednieuwe en urgente werk Flights of the Angakok, dat de componiste schreef na haar bezoek aan de Noordpool en ontmoetingen met de inheemse bevolking, wat haar diep raakte.

’…de klanken van de taal zijn fascinerend: alleen al daarom is dit niet het zoveelste recente muzikale klimaatpamflet…Auerbach heeft genoeg bagage en ideeën om meer dan een uur te boeien en toch nog naar een spectaculaire climax toe te werken.’ **** - De Volkskrant

Ook in Flights of the Angakok speelde theatraliteit een rol. Het contact tussen de musici is van wezenlijk belang en dat ervaar je als publiek, want je voelt je hier onderdeel van. Samen kom je in een heel ander universum terecht. En dat hebben ruim 2.500 bezoekers van het festival ervaren.

Het Lera Auerbach festival is een samenwerking van:

 

Meer Amare Stories: