Museumnacht Den Haag in Amare

Op zaterdag 8 oktober van 20:00 tot 01:00 uur openen wij met meer dan 30 Haagse musea en culturele instellingen onze deuren tijdens de Museumnacht voor een onvergetelijke avond. Laat je bij ons verrassen door bijzondere exposities, kinetische kunst, muziek en niet te vergeten een goed feestje! Daarnaast kiest Amare bewust voor het centraal stellen van de Haagse kunstenaar. Dat doen we samen met Uit Het Gareel, OFF Projects en diverse lokale musici. Ontdek Museumnacht 2022 in Amare!

Programma

Uit het Gareel // pop-up expositie (t/m 16 okt)
Uit Het Gareel is een Haags initiatief dat kunst en muziek samenbrengt op de leukste plekken van de stad met als doel opkomende talenten een podium te bieden en een (jonge) nieuwe doelgroep kennis te laten maken met de lokale nieuwe garde. Door hun grote netwerk aan Haagse kunstenaars, artiesten en creatives wordt je tijdens elk event verrast met een vernieuwend programma. Amare heeft Uit Het Gareel uitgenodigd om tijdens Museumnacht een pop-up expositie te organiseren. De foyer van Amare wordt omgetoverd tot cultuurhart van het gebouw waarin Haagse kunst van o.a. Anna Nunes, Beer van Geer en Studio Poca te bewonderen valt. Deze expositie is gecureerd door Julie de Ruijter.
OFFprojects // Interval, kinetische installatie (t/m 11 okt)
In de kinetische installatie Interval (OFFprojects/ Amos Ben-Tal) moeten de vier dansers hun relaties en intuïties continue afstemmen op een constant veranderend architectonisch landschap. De performers en de ruimte schommelen tussen symbiose en confrontatie, orde en chaos. Hoe balanceren we ons verlangen naar bewegingsvrijheid en onze behoefte aan empathie in een gedeelde ruimte?
Op muziekreis met Aymar Torres
De Haagse artiest Aymar Torres is een mengelmoes van culturen: een Arubaanse vader en een Colombiaanse moeder, geboren en getogen op Aruba, met een liefde voor Latin muziek en in het bijzonder Braziliaanse bossa nova. Moeiteloos zingt het muzikale talenwonder in het Portugees, Spaans, Italiaans, Frans en Papiaments. Een optreden van Aymar is als een reis door de Cariben en Latijns-Amerika, met uitstapjes naar de Middellandse Zee.
Lisette & Gijs // Nederlandstalige luisterpop
Prijswinnend singer-songwriter duo Lisette & Gijs brengt met hun Nederlandstalige luisterpop dé remedie om even bij jezelf terug te komen in tijden van stress en onrust. Met hun onverbloemde poëtische teksten en dromerige gitaarpingels bezingen zij meerstemmig die kwetsbaarheden die niet gepakt of vastgehouden kunnen worden, maar wel gevoeld. Lisette & Gijs zijn helder en rauw, harmonieus en puur, persoonlijk én direct. Vanuit authenticiteit, eenheid en licht nemen zij jou mee op een innerlijk muzikaal avontuur dat ontroert, inspireert en transformeert. Als het publiek zich kwetsbaar opstelt, is het weerloos.

Meer over de expositie van Uit Het Gareel

Het theater is een symbool voor verbeelding en verbinding. We komen er samen en dramatisch gedrappeerde doeken openen zich naar een nieuwe wereld. De lijn tussen werkelijkheid en verbeelding vervaagt, bestaande kaders worden opengebroken en er ontstaat ruimte. Ruimte voor nieuwe ideeën en fantasie, een nieuwe realiteit. De expositie ‘Alternative Realities’ van Uit Het Gareel toont de werken van een diverse groep jonge kunstenaars. Zij scheppen ieder op geheel eigen wijze met hun werk een alternatieve realiteit. Van nieuwe perspectieven, alternatieve vormen van community, digitaal gecreëerde werkelijkheden, tot een hedendaags ritueel waarin magische objecten worden gevormd middels het hartritme. Loop over Het Kunstenplein van Amare tussen zaterdag 8 en zondag 16 oktober en dompel je in de in wereld van verbeelding. 

 

Kunstenaars

Anna Nunes
Anna Nunes vertolkt haar ervaringen op doek die zij opdeed tijdens het leven en werken met inheemse gemeenschappen in de West-Afrikaanse Boé regio, tijdens een bos beschermingsproject. Met haar schilderijen laat Anna de toeschouwer deze wereld zien. Een wereld met zorg en aandacht voor elkaar, intensieve betrokkenheid en het besef dat we verantwoordelijk zijn voor elkaar en samen beter functioneren dan alleen.
Beer van Geer en Studio POCA
Voor dit samenwerkingsproject van Julie de Ruijter (Studio POCA) & Beer van Geer bestuderen de kunstenaars het ritme van het menselijk hart. Ons hartritme is uniek en reflecteert tegelijkertijd ons continue transformerende aard; onze emoties, gevoel en verbinding met onze omgeving en natuurlijke ritmes.
Celia Hadeler
Celia Hadeler’s werk bestaat uit tegenstellingen en contrasten. Hadelar is gefascineerd door vouwen en kreukels. Als hedendaagse kunstenares combineert zij graag oude en nieuwe technieken met elkaar.
Darien Brito
Darien Brito (1987) is een creatieve codeur en audiovisueel kunstenaar. De werken die hij tijdens Museumnacht toont zijn generatieve kunstwerken. De stukken worden gemaakt met code en in realtime gegenereerd, met oneindige output.
Weronika Uyar
Weronika Uyar is een grafisch ontwerper / beeldend kunstenaar van Pools/Turkse afkomst die zich richt op de onderwerpen; vloeibaarheid, fenomenen, kleurenspectra, illusies en dynamiek. Ze werkt met uiteenlopende materialen en houdt de rauwe energie en aantrekkingskracht van kleuren als een visuele prioriteit.
Erik Peters
Erik Peters is een interdisciplinair kunstenaar en ontwerper die met behulp van collaborative worldbuilding en speculative storytelling mogelijke toekomsten verkent. In zijn werk speelt een queer perspectief en meerstemmigheid een belangrijke rol in het verkennen van nieuwe verhalen over de verhoudingen tussen mens, natuur en technologie.

Tijdschema

 • 20:00 - 01:00 uur // Uit het Gareel pop-up expositie
 • 19:00 - 01:00 uur // OFFprojects met Interval (installatie vrij toegankelijk, performances ieder half uur)
  - 19.15 uur // interventie 1
  - 20.00 uur // interventie 2
  - 22.00 uur // interventie 3
  - 23.00 uur // interventie 4 (op basis van drukte)
 • 20:30 - 21:15 uur // Lisette en Gijs // Nederlandstalige luisterpop
 • 22:30 - 23:30 uur // Aymar Torres

Bekijk hier de aftermovie van vorig jaar

Praktische informatie en kaartverkoop

Kaarten voor dit evenement zijn alleen te koop via de website van de Museumnacht. Amare is deze avond ook een inwisselpunt voor polsbandjes van het festival. Kijk op de website van Museumnacht bij veelgestelde vragen voor meer informatie. 

Handig om te weten. De pop-up expositie van Uit het Gareel en de kinetische installatie blijven de hele week staan. Allebei zijn ze gedurende de week erop gratis te bezoeken.