Masterclassics: Sjostakovitsj 10

Residentie Orkest
za 11 feb 20:30
za 11 feb '23
20:30
  • za 11 feb '23
    20:30
    Amare, Den Haag
    Concertzaal
Tijdens een ongedwongen zaterdagavond leer je in Masterclassics de klassieke meesters op een heel nieuwe manier kennen. Met deze keer: de broeierige Sovjetangst van Sjostakovitsj.

Programma

Sjostakovitsj, Symfonie nr. 10

Een prikkelend begin van je zaterdagavond? In Masterclassics van het Residentie Orkest maak je op een ongedwongen manier kennis met topwerken uit de klassieke muziek. Iedere editie vertelt de dirigent je over het hoe en waarom achter bekende werken. Vanavond hoor je hoe Sjostakovitsj zijn muziek gebruikte om af te rekenen met Stalins angstbewind.

Dimitri Sjostakovitsj was een van Ruslands grootste meesters – een die geregeld in de clinch kwam te liggen met de dictator van de Sovjet-Unie. Na Stalins dood in 1953 schreef Sjostakovitsj zijn Tiende symfonie waarmee hij uiting gaf aan de jaren van angst, terreur en geweld. De opluchting die hij voelde nadat de censuur van Stalins angstregime werd opgeheven, vormde hij om in ijzingwekkend strijkerswerk en een overweldigend scherzo. Dirigent Daniel Raiskin helpt je kennismaken met deze klassieke meester.

Uitvoerenden

Residentie Orkest
Daniel Raiskin, dirigent