Video-kunstwerk Faux toont mysterieuze wereld van Nintendogs

april 2024, artikel

Met Vertical Video laten we iedere twee maanden nieuw videowerk zien in de openbare ruimte. In april en mei word je meegenomen in de mysterieuze wereld van Faux van artiest Maria Perez.

Het kunstwerk is dagelijks te zien tussen 13:00 en 23:00 uur naast de Tribunetrap. Leuk om langs te lopen en je even te verwonderen.

Over Faux
Faux is een loop van vijf minuten waarin een hyperreëel landschap wordt getoond dat bewoond wordt door de virtuele honden uit het Nintendo DS-spel Nintendogs. Hoewel deze wezens overduidelijk niet echt zijn, vertonen ze een opmerkelijke gelijkenis met echte honden. Hun bewegingen, gebaren en gedrag zijn griezelig authentiek en roepen een gevoel van vertrouwdheid op die vergelijkbaar is met echte honden.

Het landschap waarin de honden ronddwalen is doordrenkt met een gevoel van nep-realisme. Het is vergelijkbaar met landschappen uit videogames, die de wereld waarin we leven proberen na te bootsen, maar waarin uiteindelijk verbeelding en fantasie de overhand krijgen.

Door te spelen met de tegenstrijdigheid van een onwerkelijke werkelijkheid, laat het landschap een wereld zien die zich kenmerkt door verwondering en mysterie. Ontdaan van een diepere betekenis, is deze scène niet meer dan een speels portret van een surrealistische magische wereld die bestaat omdat we technologie hebben toegestaan om, gestuurd door magie en verbeeldingskracht, onze natuurlijke en alledaagse realiteit in te kleuren.

➤ Meer over Vertical Video

Meer Amare Stories