Amare viert vrijheid
juni 2023, nieuws
Op 1 juli 1863, schafte het Koninkrijk der Nederlanden in Suriname en op de Nederlandse Antillen de slavernij af. Een groot deel van de tot slaaf gemaakten moest onder staatstoezicht nog 10 jaar lang op de plantages werken om de “schade van deze maatregel" te beperken voor de plantagehouders. Daarom stopte de slavernij voor velen pas in 1873, ongeveer 150 jaar geleden.
Sinds 1 juli 1955 is Keti Koti een officiële Surinaamse feestdag. De naam van deze feestdag stamt uit het Sranantongo en betekent ‘ketenen gebroken’. De feestdag wordt informeel ook wel Kettingsnijden of de Dag der Vrijheden genoemd.
Keti Koti in Amare
Als cultuurhuis presenteert Amare diverse programma’s die bij Keti Koti stilstaan.
Omdat op 1 juli de slavernij werd afgeschaft, is het gepast om aan de vooravond een herdenkingsbijeenkomst te organiseren. Bij FREEDOM EVE herdenken we op 30 juni de bevrijding van de tot slavernij gedwongen Afrikanen in de Nederlandse koloniën. Op deze herdenkingsavond wordt er onder andere muziek gemaakt, vertelt historicus Esther Captain over het Haagse koloniale verleden en wordt er eten uitgedeeld dat ontstaan is tijdens de slavernij.
Op zaterdag 1 juli presenteert Open Amare hoe verschillende kinderen met het thema ‘FREEDOM’ aan de slag zijn gegaan bij Kids Freedom Music & Dance. Kinderen uit de Schilderswijk zingen de sterren van de hemel en krijgen les op verschillende instrumenten. Daarna laten dansers van dansschool Creasi zien hoe zij in choreografieën en muziekkeuzes vrijheid hebben geuit. Voel je vrij om te komen luisteren en kijken!
In de Nieuwe Kerk in Den Haag zingt Izaline Calister bij Bon Dia, Goeiemorgen een betoverende show (4+) met kinderliedjes uit Curaçao, Aruba en Bonaire. Iedereen kan op 1 juli meezingen met de liedjes doordat ze in zowel het Papiaments als in het Nederlands zijn. 'Un dushi fiesta' zoals de mensen op Curaçao zeggen.
Als hoogtepunt sluit Izaline Calister deze dag af met de première van Tula Leeft! - een muzikaal college door Izaline Calister. Tula was leider van de grootste opstand tegen slavernij op Curaçao. Izaline Calister neemt je mee naar het Curaçao van vroeger en nu aan de hand van een vertelconcert waarin het leven van Tula wordt gedeeld en gevierd.