Manna from heaven

Gezamenlijk project Juilliard 415 en Royal Early Music van het Koninklijk Conservatorium Den Haag
zo 24 apr 20:15
zo 24 apr '22
20:15
  • zo 24 apr '22
    20:15
    Concertzaal

Na een succesvolle eerdere samenwerking rond J.S. Bachs Hohe Messe zal in 2022 voor de tweede keer een omvangrijke uitwisseling plaatsvinden tussen de musici van de prestigieuze Juilliard School of Music New York en de afdelingen Oude Muziek en Zang van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De Haagse en New Yorkse studenten kijken erg uit naar deze samenwerking in Amare.

Programma

Carl Philipp Emanuel Bach
Die Israeliten in der Wüste, wq238, deel 1
Pauze
Symfonie in e, wq178
Die Israeliten in der Wüste, wq238, deel 2

In vier dagen gaat de groep het dramatische Oratorium Die Israeliten in der Wüste van Carl Philipp Emanuel Bach instuderen, naast diens gloedvolle Symfonie in e, waarna drie concerten volgen in Heiloo, Deventer en Amare.

C.Ph.E. Bach is de beroemdste zoon van J.S. Bach en een van de belangrijkste componisten uit de periode tussen de barok en het classicisme. Zijn empfindsame stijl wordt gekenmerkt door emotionele expressie en een sterk gevoel van urgentie. De keuze voor Die Israeliten in der Wüste, het verhaal van het op de vlucht geslagen volk van Israël, blijkt tragisch actueel.

Het Koninklijk Conservatorium levert het koor, twee van de vier solisten en 50% van het orkest. 

Het geheel staat onder leiding van Paul Agnew, een gevierd zanger en dirigent, o.a. bekend van Les Arts Florissants.

Dirigent Paul Agnew 
Gerenommeerde dirigent en tenor Paul Agnew zal solisten, orkest en koor leiden. Hij heeft op het internationale podium zijn sporen verdiend als specialist in de muziek van de 17e en 18e eeuw. Hij is als ‘musical co-director’ verbonden aan Les Art Florissants, vooraanstaand barok ensemble met een traditie van onderzoek en innovatie. Bovendien heeft hij een grote belangstelling voor en toewijding aan het opleiden van een nieuwe generatie musici. 

Programma
Dit programma is een hommage aan de beroemde zoon van J.S. Bach, Carl Philipp Emanuel. Het oratorium Die Israeliten in der Wüste, wordt onderbroken door een van zijn spectaculaire symfonieën. C.P.E. Bach gebruikte het Bijbelse verhaal van de Israëlieten die door de woestijn dwalen als inspiratiebron voor een muzikale tragedie over pijn, lijden, en uiteindelijk hoop en verlossing. Het leverde een religieuze opera van een huiveringwekkende schoonheid op, wat in dit speciale geval nog versterkt wordt door de symfonie in het hart van het oratorium te plaatsen.