In gesprek met Gerko Telman over Open Amare

december 2022, artikel

Maak kennis met Open Amare. Ons platform om de creatieve energie van Den Haag een podium te bieden. Maar wat houdt dat precies in? Gerko Telman, onze Open Amare Creative Producer, legt het je haarfijn uit in dit interview! We gingen met Gerko in gesprek over het idee achter Open Amare, het belang van Open Amare en het beoogde publiek. Maar we spraken ook over zijn functie, zijn persoonlijke motivatie en zijn passie voor kunst en cultuur.

Maar eerst: even voorstellen!

Gerko Telman
Ik ben Gerko, 36 jaar, en ik werk als Creative Producer in Amare. Mijn baan bestaat uit het organiseren van programma’s en activiteiten in de openbare ruimte van Amare. Dat doe ik samen met partijen uit Den Haag, maar ook met de bewoners van Amare: Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium.

Okee, first things first, wat is Open Amare precies? Wat is het idee erachter en hoe is het tot stand gekomen?
Het idee achter Amare is dat het gebouw meer is dan alleen een theater met zalen en foyers. Het is ook een podium voor de creatieve energie van de stad Den Haag. Middels Open Amare proberen we die belofte waar te maken. We creëren ruimte voor makers en creatievelingen om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Het podium van Open Amare is dan ook multidisciplinair: alle vormen van kunst en cultuur zijn welkom en komen aan bod.

Okee duidelijk! Je raakte er zojuist al even aan, maar voor wie is Open Amare nou echt bedoeld? Open Amare is voor iedereen! We organiseren activiteiten voor jong, bijvoorbeeld Taartrovers, en voor oud, bijvoorbeeld het Danspaleis: een dansmiddag voor ouderen. Alle disciplines komen voorbij, zo is er kunst, muziek, dans, debat en zijn er workshops. Daarnaast is er ook ruimte voor beweging; je kunt bijvoorbeeld nu elke donderdag om 12:30 bewegen bij de Dao Lu.

Hoe ben je zelf bij Amare terechtgekomen en wat vind je zo leuk aan Open Amare?
De afgelopen jaren heb ik het ontstaan van Amare met veel interesse gevolgd. In die tijd werkte ik nog bij TivoliVredenburg. Daar heb ik ook het opstarten van een nieuw gebouw meegemaakt. Ik weet daarom hoe uitdagend, maar ook hoe belonend zo’n nieuwe start kan zijn. En dat wilde ik nog wel een keer meemaken!

Waarom is het van belang dat we naast de reguliere programmering ook een randprogrammering aanbieden via Open Amare?
Met kunst en cultuur bezig zijn is gezond: het ontspant, het geeft je ideeën en het is goed voor je welzijn. Bij Open Amare proberen we het programma zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden: de activiteiten zijn altijd gratis en is er ruimte voor artiesten die nog niet klaar zijn voor een grote zaal. Ook is er bij Open Amare altijd ruimte om zelf aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld tijdens de social dances die Hague Hoppers en Tango Mooovs in Open Amare organiseren. Je kunt dan zelf meedansen, hoe leuk is dat?

Wat motiveert jou persoonlijk en hoe kun je die motivatie kwijt in Open Amare?
Alles wat op een podium gebeurt, wekt eigenlijk mijn interesse: van punkshows tot klassiek ballet en van spoken word tot theatrale voorstellingen. Daarnaast krijg ik veel energie van ontmoetingen met de verschillende partijen waarmee ik binnen Open Amare samenwerk. Ik ben mensgericht en ik werk het liefst vanuit een goede relatie. Ik vlieg daarom producties het liefst aan als een co-creatie, dat betekent dat je als samenwerkende partij evenveel invloed hebt als wij vanuit Amare. Mijn kracht zit hem in het verbinden en organiseren, voor inhoud leun ik graag op de samenwerkingspartners van Open Amare.

Wat vond je tot nu toe het leukste om te doen voor Open Amare?
Tijdens de klimaatconferentie in Egypte (COP27 van 7 t/m 17 november 2022) was kunstenaar Johan-Harm Hovinga te gast bij Open Amare. Geïnspireerd door onder andere Marina Abramović, voerde hij in Amare een performance uit. Handmatig perforeerde hij de 3068 pagina’s van het IPCC klimaatrapport tot confetti, omdat hij vond dat het rapport niet heeft geleid tot een gevoel van noodzaak. Je kon bij hem aanschuiven en hem helpen bij het confetti maken of met hem praten. Een man met een boodschap, een interessante en interactieve presentatie en bovendien een vriendelijke vent!

Wat staat bezoekers dit jaar allemaal te wachten? Welke Open Amare activiteit, voorstelling of expositie mogen ze echt niet missen?
Als je van dansen houdt, markeer dan vast de woensdagavonden in je agenda. We gaan social dances van verschillende dansstijlen organiseren op het Kunstenplein in Amare. Ook leuk: wekelijks meedoen met Dao Lu in je lunchpauze op donderdag. Je kan in je gewone kleren meedoen en na een half uurtje Dao Lu voelt je lijf alsof het net een massage heeft gehad! Meer geïnteresseerd in ons muziekprogramma? Houd dan de website in de gaten.

Kan ik zelf iets organiseren voor Open Amare?
Iedereen is welkom om een pitch te sturen naar open@amare.nl. Belangrijk is dat je voorstel toegevoegde waarde heeft voor Amare en voor Den Haag, dat het laagdrempelig is en dat het praktisch uitvoerbaar is. Daarnaast is een groot deel van Amare publiek toegankelijk binnen onze openingstijden (07:30 – 23:00) en is iedereen welkom om eens een kijkje te komen nemen, een voordracht te oefenen met een bluetoothspeaker of zelfs een paar danspassen te proberen in de fijne publieke ruimte van Amare.

Open Amare evenementen

Dao Lu - Fire Dragon Den Haag

Elke donderdag / 12:30

do 18 jul ’24 - do 26 sep ’24

Het Danspaleis

Elke laatste vrijdag van de maand

vr 26 jul ’24 - vr 27 dec ’24

Social Dance: Forró

do 29 aug ’24 - wo 4 jun ’25

Haagse Open Mic

Elke tweede dinsdag van de maand

di 10 sep ’24 - di 8 jul ’25

Social Dance: Tango Mooovs

Argentijnse Tangosalon

wo 25 sep ’24 - wo 25 jun ’25

Jong KC Lunchconcerten

Koninklijk Conservatorium

vr 27 sep ’24 - wo 18 dec ’24

Meer Amare Stories